Obavijest proizvođačima ranih kupusnjača

Presađivanje presadnica ranih kupusnjača na otvoreno započinje krajem ožujka ili početkom  travnja čim vremenske prilike to dozvole.

Istovremeno ili neposredno prije sadnje može se provesti zaštita od zemljišnih štetnika (žičnjaci, gusjenice sovica pozemljuša..) u tlu pripravcima:

TRIKA EXPERT (lambda-cihalotrin). Sredstvo se primjenjuje tretiranjem u redove tijekom sadnje uz inkorporaciju u tlo u količini 10-15 kg/ha.

COLUMBO 0,8 MG (cipermetrin) Primjenjuje se za suzbijanje ličinki žičnjaka i kupusne muhe u količini 12 kg/ha. Sredstvo se primjenjuje tijekom presađivanja, tretiranjem u brazdu oko zone korijena na dubinu 8 cm, pomoću depozitora za granulirane insekticide s difuzorom. Primjena dozvoljena u kupusu, cvjetači, brokuli i kelju pupčaru.

LEBRON 0,5 G (teflutrin). Koristi se za suzbijanje žičnjaka, sovica pozemljuša, grčica hrušta, kupusne muhe. Primjena u količini 15-20 kg/ha. Sredstvo se primjenjuje tretiranjem u redove tijekom sjetve, uz inkorporaciju na 3-8 cm dubine. Primjena dozvoljena u kupusu i cvjetači.

FORCE EVO (teflutrin) – granulirani insekticid. Koristi se za suzbijanje žičnjaka,  gusjenica sovica pozemljuša , ličinki kupusne pipe šiškarice i grčica hrušta. Primjena  u količini 16-20 kg/ha. Sredstvo se primjenjuje tretiranjem u redove tijekom presađivanja. Dozvoljen u kupusu i cvjetači.

Neposredno nakon sadnje preporučuje se u usjeve postaviti žute ljepljive ploče zbog privlačenja i suzbijanja odraslih oblika kupusne muhe (Delia radicum) čija aktivnost započinje kad temperature prijeđu 10ᵒC, a to je obično odmah u periodu nakon presađivanja.

Žute ljepljive ploče mogu se kupiti u poljoprivrednim ljekarnama, dostupni od različitih proizvođača (Bio Plantella žute ljepljive ploče, Žute ljepljive ploče Fitokol..).

Zaštita od korova može se provesti prije presađivanja primjenom jednog od herbicida:

DEVRINOL 45 FL (napropamid). Namijenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova. Zbog fotolabilnosti treba ga plitko unijeti u tlo (2-5 cm). Doza primjene 2,0-4,0 l/ha.  Dozvoljen u kupusu, cvjetači, kelju. Može štetiti pšenici i drugim žitaricama koje slijede u plodoredu.

STOMP AQUA (2,5-3 l/ha, uz inkorporaciju) (pendimetalin). Namijenjeni za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i nekih širokolisnih korova u kupusu, brokuli i cvjetači.

PENDUS 330 EC, SHARPEN 330 EC (pendimetalin).

Primjenjuje se u količini 4,0 – 5,0 l/ha uz utrošak vode 200 – 250 l/ha. Primjenjuje se 8-10 dana prije presađivanja. Primjenjuje se širom na površinu tla. Tijekom presađivanja treba paziti da gornji sloj tla tretiran sredstvom ne dođe u doticaj s korijenom sadnice. U slučaju suhog vremena učinkovitost sredstva povećati će se ukoliko ga se unese u tlo plitko, na dubinu 1-2 cm (inkorporira). Suzbijaju jednogodišnje uskolisne i neke širokolisne korove u kupusu, cvjetači, kelju, kelju pupčaru, korabici.

Preparate primijeniti prema preporukama proizvođača.

 

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis