Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Posljednjih godina jedan je od najznačajnijih problema u nasadima šljive uzrokuje šljivina osica gdje kod jačeg napada može doći do potpunog otpadanja tek zametnutih plodova, a samim time i manjeg uroda. Pojava žute i crne šljivine osice (H. minuta, H. flava) se u nasadima pratiti postavljanjem bijelih ljepljivih ploča. Ako se na ploče ulovi 20 i više osica tada treba obaviti suzbijanje. Suzbijanje se provodi na  kraju cvatnje tj. u fazi  opadanja latica.

Za suzbijanje šljivinih osica po završetku cvatnje možete koristiti: Mospilan 20 SG, Decis 2,5 EC.

Nakon cvatnje, a prije oborina u nasadima se može obaviti i preventivna zaštita od uzročnika bolesti lista nekim od fungicida:, Kastor, Futura 50 WP, Captan WP 50.

U nasadima koštičavog  voća koji se nalaze na završetku cvatnje preporučamo da izvrše tretiranje protiv uzročnika paleži cvijeta i rodnih grančica (Monilinia laxa)

Naziv sredstva Voćna vrsta
Chorus 50 WG breskva, nektarina, marelica, šljiva, višnja, trešnja
Chorus 75 višnja
Luna Experience SC breskva, trešnja
Signum DF koštičave voćke
Switch 62,5 WG trešnja, šljiva, breskva, nektarina, marelica
Teldor SC 500 breskva, trešnja, šljiva
Difcor breskva, marelica, šljiva
Nativo trešnja, šljiva, breskva, nektarina, marelica

 

Tretiranje insekticidima treba obaviti predvečer kada pčele ne lete. Osim toga potrebno je i  izvršiti  košnju voćnjaka, posebno ako se u njemu nalazi pokrov u cvatu, te obavijestiti pčelare! 

Zaštitu treba provesti za mirnog i toplog vremena.  Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Andreja Vukalović-Pofuk dipl.ing.agr

andreja-v.pofuk@mps.hr

Pripremi za ispis