Obavijest proizvođačima jabuke

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka proteklo je sedam dana, a u tom je periodu palo od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru. Unatoč kiši, a zbog jakog vjetra koji je brzo osušio lisnu masu, uglavnom nisu zabilježene infekcije uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis).

Jabuke se na području naše županije nalaze u fazi cvatnje, a s obzirom da su u osjetljivom stadiju te im s narednom kišom prijeti infekcija krastavosti jabuka (Venturia inaequalis), preporučamo voćarima da prate prognozu i redovito obavljaju  preventivnu zaštitu.

Za preventivnu zaštitu jabuka od krastavosti u fazi cvatnje mogu se koristiti pripravci na bazi ditianona (Delan 700 WDG, Envita, Delan PRO, Alcoban, Dynamo), pirimetanila (Pyrus SC, Scala) ili ciprodinila (Chorus 75 WG, Chorus 50 WG).  

U voćnjacima jabuka gdje je prethodnih godina zabilježen jak napad pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) zbog blage zime i dobrog prezimljenja patogena, vidljivo je otvaranje zaraženih pupova. U takvim nasadima preporučamo obaviti zaštitu pripravcima na bazi krezoksim-metila (Stroby WG, Sugoby, Quimera) ili kombinirani pripravak Luna expirience.

U slučaju da se zbog vjetra ili blagdana ne uspije odraditi preventivna zaštita voćarima preporučamo nakon kiše obave zaštitu pripravcima sistemičnog mehanizma djelovanja s kurativnim učinkom na bazi difenkonazola (Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus). Za duže preventivno djelovanje navedenim je fungicidima potrebno dodati jedan od pripravaka kontaktnog djelovanja na bazi ditianona (Delan 700 WDG, Delan PRO, Alcoban, Dynamo).

U voćnjacima gdje je prošlih sezona bilo šteta od jabučne osice (Hoplocampa testudinea) preporučamo postaviti bijele ljepljive ploče u nasad radi praćenja pojave štetnika. U nasadima jabuka tijekom toplih i sunčanih dana očekujemo let i odlaganje jaja moljca minera kružnih mina, no u fazi cvatnje jabuke ne preporučamo primjenu insekticida!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

 

Pripremi za ispis