Obavijest vinogradarima

Vinova loza nalazi se u različitim fenofazama ovisno o sorti i lokaciji.  Ako se nalazi u fenofazi vunastog pupa do pojave listića potrebno je provesti zaštitu preparatima na bazi bakra kao što su: Nordox 75 WG, Cuprablau Z 35. Za sorte koje imaju razvijene listiće treba primijeniti Solofol ili Delan pro.

Ukoliko su u vinogradu prisutne grinje potrebno je primijeniti preparate na bazi sumpora kao što su : Cosavet DF, Chromosul 80, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Sumpor SC -80 , Thiovit Jet, Sumpor WG 80. Preparati na bazi sumpora imaju na grinje repelentno djelovanje. Tretiranje treba obaviti kada su temperature zraka iznad 15 °C.

Tretiranja treba obaviti prije najavljenih oborina.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida ( NN 46/2022), članku 73., stavku 8. propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine. Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.

 

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

Sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis