Obavijest vinogradarima

Rane sorte vinove loze nalaze se u fenofazi otvaranja pupova, a ostale sorte u fenofazi “vunasti pup“.  Otvaranje pupova je najosjetljvija faza na zarazu s crnom pjegavosti (Phomopsisi viticola)  kada  je vrijeme za zaštitu preventivnim  sredstvima na bazi bakra: Nordox 75 WG, Cuprablau Z. Preventivnu zaštitu treba provesti prije oborina.

Nakon otvaranja pupova i razvojem prvih listića primijeniti organske fungicide: Polyram DF, Solofol, Delan PRO

Napomena: Pripravku Polyram DF registracija važi do 28.5.2024, krajnji rok za primjenu zaliha je 28.11.2024.

Na većini nasada vinove loze prisutne su lozine grinje uzročnika akarinoze ( (Calepitrimerus vitis) i erinoza (Eriophyes vitis), koje su najaktivnije u vrijeme bubrenja pupova sišu stanice tkiva, uzrokujući oštećenja pupa i listića. Za smanjenje populacije lozinih grinja u fazi vunastog pupa i pojave prvih listića preporuka je primjeniti pripravaka na bazi sumpora u povišenoj koncentraciji. Primjena pripravaka na bazi sumpora u ovoj razvojnoj fazi smanjuje razvoj pepelnice vinove loze.

Pripravci na bazi sumpora ne miješati s pripravcima na bazi mineralnih ulja.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način te voditi evidenciju o uporabi pesticida.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

 

                                                                                                          Vesna Bradić, dipl.inž.

                                                                                                                                     Vesna.bradić@mps.hr

Pripremi za ispis