Obavijest proizvođačima jezgričavog voća

Zbog oborina koje su pale pred kraj vikenda savjetujemo da  se obavi zaštita  u  nasadima jabuke i kruške  protiv  krastavosti (Venturia inaequalis).

Preporučamo da koristite pripravke na  bazi aktivne tvari dodina (ChromodinS-65 ili Syllit 544 SC).

Navedeni pripravci imaju kurativno i preventivno djelovanje a zaštitu treba obaviti čim se list osuši.

Za suzbijanje pepelnice (Podosphaera leucotricha) u nasadima jabuke mogu se koristiti  pripravci na bazi sumpora ili pripravk Nimrod 25 EC tamo gdje su prethodnih godina zaraze sa pepelnicom (Podosphaera leucotricha) bile jače prisutne.

U nasadima u kojima su se javili problemi sa kalifornijskom štitastom uši (Quadraspidiotus perniciosus) može se prije cvatnje obaviti tretiranje sa pripravcima  Brai i  Proximo i dr. Također u nasadima gdje  problem predstavlja  jabučna krvava (Eriosoma lanigerum) moguće je provesti zaštitu  do početka cvatnje primjenom pripravka  Pirimor 50 WG.

Zbog oscilacija u temperatura proteklih dana preporučamo da u nasadima primijenite aminokiseline kako bi biljke lakše podnijele stres.

Zaštitu treba provesti za mirnog i toplog vremena. Pripravke koristite prema uputama proizvođača i prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.  Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Andreja Vukalović-Pofuk dipl.ing.agr.

andrea.v-pofuk@mps.hr

Pripremi za ispis