Obavijest voćarima

Posljednja preporuka za zaštitu jezgričavih voćaka upućena je prije 9 dana. U međuvremenu su sve agrometeorološke stanice zabilježile uvjete za više uzastopnih infekcija fuzikladijem

(Venturia spp.). Velika količina kiše koja je pala isprala je zaštitna sredstva sa biljnih organa. Budući da će nova kiša, koja je najavljena već za vikend, omogućiti nove infekcije, savjetujemo da se provede zaštita jabuka.

Jabuke se uglavnom nalaze u fazi otvaranja vršnih pupova. Za zaštitu od infekcije fuzikladijem može se koristiti jedan od registriranih pripravaka na bazi bakra (Cuprablau Z 35 WG, Bordoška juha Caffaro 20WP, Bordoška juha 20 WP Manica, Nordox 75 WG i dr.) ili pak jedan od priravaka s površinskim djelovanjem na bazi dodina  (Chromodin S-65) ili metirama (Polyram DF).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida  propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine.

Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                

                                                                                                       Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

                                                                                                  E-mail: sanja.greguric@mps.hr

 

Pripremi za ispis