Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Tijekom proteklih dana dnevne temperature zraka koje su dosezale i do 18 stupnjeva pridonijele su ubrzanom kretanju vegetacije. Većina koštičavog voća nalazi se u fazi bubrenja lisnih pupova do početka cvatnje.

Prema vremenskoj prognozi na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije sredinom tjedna očekuju se oborine koju mogu pogodovati uročnicima bolesti na koštičavom voću.

Preporučamo proizvođačima koštičavog voća gdje još nije započela cvatnje da prije oborina izvrše tretiranje protiv bolesti lista koštićavog voća, jednim od pripravaka na bazi aktivnih tvari: dodina, cirama  difenkonazola, kaptana i dr.

Također upozoravamo proizvođače marelica da najavljene oborine mogu pogodovati širenju zaraze uzročnika sušenja cvjetova, grančica i grana (Monilia laxa) ), ulaskom patogena kroz njušku tučka. Kako su marelice u fazi cvatnje potrebno je obaviti tretiranje jednim od pripravaka na bazi aktivnih tvari: ciprodinil, difrnkonazol, ciprodinil +fludioksonil, boskalid+piraklostrobin i dr.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis