Obavijest voćarima

Najavljene oborine u dane vikenda  omogućiti će infekcije uzročnikom kovrčavosti lista (Taphrina deformans) u nasadima bresaka, nektarina i marelica. U razvojnim stadijima bubrenja pupa zaštitu je moguće napraviti pripravcima na osnovi bakra. Radi suzbijanja prezimljujućih oblika štitastih uši, jaja lisnih uši i crvenog voćnog pauka bakrenom pripravku je moguće dodati mineralno ulje ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja: Modro ulje, Red fox i dr.

Pripravci na osnovi bakra smiju se koristiti do otvaranja pupova!

Ranije sorte ulaze u razvojni stadij otvaranja pupa te se preporučuje zaštita jednim od organskih pripravaka: Ziram 76 WG Scab 480 SC Scab 80 WG i dr.

Šljive, trešnje i  višnje koje se nalaze u razvojnom stadiju bubrenja pupova  mogu se još uvijek  zaštititi od gljivičnih i bakterijskih oboljenja pripravcima na osnovi bakra http://fis.mps.hr/trazilicasz/

Ranije sorte šljiva nalaze se u razvojnom stadiju cvatnje te se preporuča zaštita od uzročnika paleža cvijeta i rodnih grančica (Monilinia spp.) jednim od pripravaka: Difcor, Nativo 75 WG, Chorus 50 WG, Geoxe i dr.

Radi mjera dodatne zaštite pčela potrebno je sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete  te voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu. Nakon tretiranja ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

 e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis