Obavijest proizvođačima presadnica povrća i cvijeća

Proizvođače presadnica povrća i cvijeća u zaštićenim prostorima savjetujemo na redovite preglede mladih biljaka, budući da vlažni i topli prostori pogoduju razvoju bolesti ali i nekih oblika štetnika.

Prilikom sjetve ili nakon sjetve, presadnice povrća i cvijeća potrebno je zaštititi od bolesti polijeganja rasada, truleži korijena i korijenovog vrata (Pythium spp., Phytophtora spp.) Zaštita se može provesti korištenjem nekih od preparata navedenih u tablici:

PREPARAT KULTURA PRIMJENA
PREVICUR ENERGY Rajčica, patlidžan, lubenica, zelena salata, matovilac, rikola, radič, cvjetača, brokula, tikvice, krastavac, paprika U rasadnicima (kontejneri za uzgoj presadnica, gredice za sijanje). S jednim tretiranjem prilikom sjetve u količini 6 ml/m2 ili u razdvojenoj primjeni, prvi puta prilikom sijanja u količini od 3 ml/m2, a drugi puta nakon otprilike dva tjedna u količini 3 ml/m2, uz primjenu 2-4 l vode po m2 po tretiranju.
PROPLANT Rajčica, kupus, radič, paprika, patlidžan, krastavac, tikvice, lubenica, zelena salata, peršin, kelj, kelj pupčar, cvjetača, kineski kupus, brokula, tulipan (lukovice), ukrasno bilje zalijevanje biljaka nakon presađivanja ili nicanja sa 100 ml 0,2 %-tnog škropiva (200 ml/100 l vode) po biljci. Sredstvo se na ovaj način i za ovu namjenu može primijeniti maksimalno 2 puta u razmaku od 7-10 dana, a ukupna količina sredstva po jednom tretiranju ne smije prijeći 2 l/ha.

 

RIVAL Rajčica, ukrasno bilje u ZP U količini od 300ml/m3 uz utrošak vode 10-20 L/m3. Dozvoljena je jedna primjena tjekom sezone

 

OMIX Rajčica, ukrasno bilje u ZP

 

Primjenjuje se u količini od 300ml/m3 uz utrošak vode 10-20 L/m3. Dozvoljena je jedna primjena tijekom vegetacijske sezone. Sredstvo se primijenjuje inkorporacijom u tlo ukoliko se primjenjuje prije sjetve. Nakon rasađivanja ili nicanja sredstvo se primijenjuje zalijevanjem po tlu (kod rajčice moguća primjena preko sustava za navodnjavanje kap po kap).

 

Za praćenje štetnika (tripsa, lisnih uši, bijelih mušica) preporuča se vješanje žutih i plavih ljepljivih ploča netom iznad razine biljaka.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) svaki profesionalni korisnik obvezan je čuvati i voditi evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine kao i račune za kupljene pesticide.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti.

 

Zrinka Večerić, mag.ing.fitomedicine

zrinka.veceric@mps.hr

 

Pripremi za ispis