Obavijest proizvođačima krumpira-desikacija cime

Od početka rujna započinje berba kasnijih sortimenata krumpira. Kako bi se olakšala berba tj. lakše uklonio nadzemni dio (cima), spriječio prijenos bolesti do gomolja, te ubrzalo sazrijevanje pokožice gomolja može se tretirati nadzemni dio korištenjem desikanata.

 

Za desikaciju na tržištu registrirani su:

MIZUKI (piraflufen-etil). Koristi se za uklanjanje cime kada bazalno lišće počne poprimati žutu boju (BBCH 91). Koristi se u dozi 2,0 l/ha uz utrošak vode od 200-400 l/ha traktorskom prskalicom. Dopuštene su najmanje dvije primjene s najmanjim razmakom od 5 dana između primjena. Karenca je 14 dana.

 

 BELOUKHA (pelargonična kiselina). Pelargonična kiselina je porijeklom iz biljke Pelargonium graveolens koja je sastavni dio ishrane brojnih sisavaca i ptica. U tlu se vrlo brzo razgrađuje u ugljični dioksid i vodu i ne ostavlja metabolite niti rezidue. Herbicidni učinak zasniva se na razaranju stanične stjenke zbog čega iscuri stanični sok što vrlo brzo rezultira dehidracijom tkiva. Djelovanje je vidljivo vrlo brzo u rasponu od 2 sata. Za zadovoljavajući učinak uvjeti okoliša imaju važan utjecaj. Povoljne vremenske prilike su sunčano do oblačno, 15 C, suha do blago vlažna lisna masa, te da ne padne kiša u periodu do oko 4 sata nakon primjene.

Tretiranje se obavlja čim krumpir postigne odgovarajuću veličinu za prodaju i čim se postigne željeni sadržaj suhe tvari. Preporučuje se primijeniti sredstvo 1-5 dana nakon mehaničkog odstranjivanja cime tretiranjem preostalih stabljika visine od 15 do 20 cm. Primjenjuje se prskanjem traktorskim ili leđnim prskalicama, u količini 16,0 l/ha uz utrošak vode 150 – 250 l/ha. Koristiti sapnice s plosnatim mlazom pod kutom od 80° do 110° i pridržavati se pritiska od 2 do 2,5 bara. Karenca je 1 dan.

 

Herbicid koristiti prema preporukama proizvođača.

 

 

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

 

Pripremi za ispis