Obavijest proizvođačima jabuke

U posljednje vrijeme bilježimo česta olujna nevremena s dosta velikom količinom oborine koja u nasadima jabuka omogućuje razvoj sekundarnih zaraza uzročnikom krastavosti jabuke i različitih uzročnika truleži plodova (gorka trulež plodova – Colletotrichum /Gloesporium spp., smeđa trulež ploda – Stemphylium spp., trulež plodova – Neofabraea spp., alternarijska pjegavost i dr.) te širenje pepelnice jabuke.

 

Prognostičari tijekom vikenda ponovno najavljuju kišno razdoblje koje bi moglo potrajati duže od 48 sati te zbog toga voćarima preporučamo da ponove zaštitu plodova kasnih sorata jabuke. Razmake između tretiranja potrebno je prilagoditi količini oborine i ispiranju sredstva.

Za zaštitu se mogu koristiti pripravci šireg spektra koji uz  krastavost i pepelnicu daju zaštitu i od različitih truleži ploda jabuke. Ljetne sorte jabuka koje se beru ili će se brati ovih dana ne treba tretirati.

 

Aktivna tvar Pripravak Spektar djelovanja Karenca
kaptan Caption 80 WG, Khapo 80 WG, Scab 80 WG krastavost, trulež plodova, gorka trulež plodova 21 dan
fludioksonil Geoxe siva i plava plijesan, crna, smeđa i gorka trulež 3 dana
fluopiram

tebukonazol

Luna Expirience pepelnica, krastavost, alternarijska pjegavost 14 dana
trifloksistrobin

tebukonazol

Nativo 75 WG krastavost, pepelnica, koncentrična pjegavost 14 dana
mefentriflukonazol Revyona krastavost ploda i lista, pepelnica, smeđa trulež, alternarijska pjegavost 28 dana
piraklostrobin

boskalid

Bellis krastavost, pepelnica, skladišne bolesti 7 dana za jabuke za hladnjaču;

14 dana za jabuke za tržište

 

 

U nasadima jabuka i dalje traje let jabučnog savijača, a na pojedinim su lokacijama zabilježeni simptomi napada hrđaste grinje. Za suzbijanje jabučnog savijača mogu se koristiti Affirm, Affirm opti, Delegate 250 WG (karenca 7 dana),  Coragen 20 SC, Mospilan 20 SP  , Voliam targo (karenca 14 dana) i slični.

Zbog zaštite pčela važno je da se tretiranje obavlja u doba dana kad pčele ne lete te da u nasadu prije primjene insekticida bude pokošen cvjetni podrast.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis