Obavijest vinogradari – američki cvrčak

Prema Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 4818 i 63/19) svi posjednici vinove loze uključujući i nezaraženo područje u koje spada Dubrovačko-neretvanska županija obavezni su provoditi kontrolu svojih vinograda na prisutnost zlatne žutice vinove loze.

Tako da obavještavamo vinogradare da se na opažačkim mjestima (područje Pojezerja) za praćenje odraslih oblika američkog cvrčka putem žutih ljepljivih ploča proteklog tjedna utvrdio broj jedinki iznad gospodarskog praga štetnosti (četiri i više odraslih oblika u 7 dana po jednoj žutoj ploči).

Također upućujemo sve vinogradare da kontroliraju svoje žute ljepljive ploče u vinogradima na prisutnost američkog cvrčaka (Scaphoideus titanus) vektora prijenosnika zlatne žutice vinove loze i po potrebi odraditi usmjerenu zaštitu. Sredstva dozvoljena za suzbijanje američkog cvrčka su:  Pyregard, Sumialfa 5 FL, Sivanto Prime, Cythrin max, Abanto, Mavrik Flo, Cypgold, Asset Five, Decis 2,5 EC.

 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi:  https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu

Sakupljanje ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja za Dubrovačko-neretvansku županiju planirano je 23.08.2023.g. u vremenu od 10:00 -13.00 h na adresi Jasenska bb, Opuzen (ispred Poljoprometa).

 

Srećko Bošković mag.ing.agr.

srecko.boskovic@mps.hr

 

Pripremi za ispis