Obavijest vinogradarima

Vremenski uvjeti tijekom srpnja pogoduju jačem širenju pepelnice (Unicula necator), opasnost od razvoja pepelnice na grozdu traje sve do početka promjene boje i omekšavanja bobice.

Za zaštitu od pepelnice primijeniti jedan od fungicida: Luna expirience (K14), Dynali (21) Collis (28), Talendo (28). Mogu se primijeniti i pripravci na osnovu sumpora vodeći računa da temperatura ne prelazi 25 ⁰C.

U ovoj fazi prestaje opasnost od zaraze bobica grožđa  plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola), no i dalje je moguće širenje zaraze na mlado lišće i peteljku.

Za zaštitu od plamenjače vinove loze može se primijeniti jedan od fungicida: Mildcut 25 SC (K-21 dan),Leimay (K-28), Ridomil Gold R (K-21).

Mogu se i primjenjivati pripravci na osnovu bakra (K-35 dana).

U narednim fazama razvoja vinove loze vrlo je važno voditi računa o karenci pripravka koji ćemo koristiti.

 

Pregledom žutih ploča i dalje pronalazimo odrasle oblike američkog cvrčka (Scaphoideus titanus) naročito u nasadima vinove loze koji graniče sa napuštenim vinogradima.

Tako da i dalje treba postavljati žute ploče u nasad i redovito pregledavati, ako se na žutim pločama utvrdi prisutnost američkog cvrčka tijekom kolovoza obaviti treće tretiranje!

 

I dalje je jako važno provoditi sve mjere kako bi se spriječilo širenje zlatne žutice vinove loze:

  • -uklanjanje oboljelih trsova
  • -uništavanje obične pavitine (Clematis vitalba)
  • -krčenje zapuštenih vinograda
  • -praćenje i suzbijanje američkog cvrčka

 

U nasadima vinove loze koji su stradali od tuče mogu se primijeniti biostimulatori koji će pomoći boljem oporavku biljke od stresa i lakšem zacjeljivanju nastalih rana: Polyamin, Drin, Isabion i dr.

Zbog velike lisne mase zaštitu izvršiti uz veći utrošak vode, u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima zbog visokih dnevnih temperatura.

 

Preporučena sredstava primijeniti sukladno uputama proizvođača i u skladu sa FIS bazom, ambalažni otpad propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Marijana Milušić dipl.ing.agr.

Email:marijana.milusic@mps.hr

Pripremi za ispis