Obavijest proizvođačima soje

Vrlo visoke temperature (25 – 30 ºC) i suho vrijeme pogoduje pojavi i razvoju grinja na soji, koje u navedenim uvjetima razvijaju i više od 10 generacija.

Na soji se javljaju obična koprivina grinja (Tetranycus urticae) ili atlanska grinja (Tetranycus atlanticus) – vrlo sitne grinje žućkaste boje, jedva vidljive prostim okom. Štete čine sišući biljne sokove najčešće na naličju lista. Na licu lista štete se vide u obliku sitnih sivkastih točkica. Kod jakog napada uništava se klorofil, list dobiva žutu pa crvenkastu boju, suši se i otpada. Sa donje strane lista kod jakog napada nalazimo paučinaste prevlake u kojima se mogu primijetiti grinje (pregled povećalom!). Ukoliko se ne prati njihova pojava, u povoljnim uvjetima za njihov razvoj može doći do znatnog smanjenja prinosa.

Suzbijanje se vrši akaricidima, a primjena akaricida je opravdana ako je prisutno više od 3 grinje/listu ili ako se na više od 50 % listova nađu grinje bez obzira na njihovu brojnost.

Dozvolu za suzbijanje ovih štetnika kod nas imaju insekticid  i akaricid Flipper.

 

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, čuvati račune od kupljenih sredstava, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

 

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.agr.                

E-mail: mirta.k-bozuric@mps.hr

 

Pripremi za ispis