Obavijest proizvođačima jabuke

U posljednje vrijeme bilježimo česta olujna nevremena koja u nasadima jabuka omogućuju razvoj sekundarnih zaraza uzročnikom krastavosti jabuke i različitih uzročnika truleži plodova (gorka trulež plodova – Colletotrichum /Gloesporium spp., smeđa trulež ploda – Stemphylium spp., trulež plodova – Neofabraea spp. , alternarijska pjegavost i dr.) te širenje pepelnice jabuke.

Voćarima preporučamo da redovito obavljaju zaštitu plodova kasnih sorata jabuke, a razmake između tretiranja prilagode količini oborine i ispiranju sredstva. Za zaštitu mogu koristiti pripravke šireg spektra koji  krastavost i pepelnicu daju zaštitu i od različitih truleži ploda jabuke. Kod ljetni sorta jabuka osobito je potrebno je voditi računa o karenci odabranih fungicida.

 

Aktivna tvar Pripravak Spektar djelovanja Karenca
kaptan Caption 80 WG, Khapo 80 WG, Scab 80 WG krastavost, trulež plodova, gorka trulež plodova 21 dan
fludioksonil Geoxe siva i plava plijesan, crna, smeđa i gorka trulež 3 dana
fluopiram

tebukonazol

Luna Expirience pepelnica, krastavost, alternarijska pjegavost 14 dana
trifloksistrobin

tebukonazol

Nativo 75 WG krastavost, pepelnica, koncentrična pjegavost 14 dana
mefentriflukonazol Revyona krastavost ploda i lista, pepelnica, smeđa trulež, alternarijska pjegavost 28 dana
piraklostrobin

boskalid

Bellis krastavost, pepelnica, skladišne bolesti 7 dana za jabuke za hladnjaču;

14 dana za jabuke za tržište

 

 

U nasadima jabuka i dalje traje let jabučnog savijača, a na pojedinim su lokacijama zabilježeni simptomi napada hrđaste grinje. Za suzbijanje jabučnog savijača mogu se koristiti Affirm, Affirm opti, Delegate 250 WG (karenca 7 dana),  Coragen 20 SC, Mospilan 20 SP  , Voliam targo (karenca 14 dana) i slični.

Zbog zaštite pčela važno je da se tretiranje obavlja u doba dana kad pčele ne lete te da u nasadu prije primjene insekticida bude pokošen cvjetni podrast.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis