Obavijest voćarima

Vruće i sparno vrijeme povoljno utječe na razvoj uzročnika pepelnice (Sphaerotheca pannosa) u nasadima bresaka i nektarina , zaštitu je moguće napraviti pripravcima Nativo WG ili  Luna experience.

Vremenske prilike pogoduju razvoju populacije crvenog voćnog pauka, upućujemo proizvođače na redovite preglede voćnjak i po potrebi primjenu akaricida (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

U nasadima bresaka i nektarina traje let II generacije breskvinog savijača (Cydia molesta) i breskvinog moljca (Anarsia lineatella) iznad gospodarskog praga štetnosti. Suzbijanje je moguće s jednim od pripravaka.

Coragen 20 SC ( b. moljac, b.savijač ) k-14

Affirm (b.moljac, b.savijač) k-7

Lepinox plus ( b. moljac, b.savijač ) k-NP

Voliam targo (b.moljac, b.savijač) k-14

Delegate 250 WG (b. moljac, b. savijač) K-7

Runner 240 SC (b.savijač i b.moljac) sredstvu istekla registracija, krajnji rok za primjenu zaliha je 14.08.2024. K-7

Prilikom primjene sredstava za zaštitu bilja voditi brigu o broju primijenjenih aktivnih tvari tijekom vegetacije te o  vremenu dozrijevanja i karenci pripravaka, svakako upotrijebiti  pripravke kraće karence  

Radi mjera zaštite pčela potrebno je sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete (u kasnim večernjim satima) te voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen.

Popis registriranih i dozvoljenih pripravaka nalazi se na poveznici Fitosanitarnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede  (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN 46/22) propisuje da je profesionalni korisnik obvezan voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Sakupljanje ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja za Dubrovačko-neretvansku županiju planirano je 23.08.2023.g. u vremenu od 10:00 -13.00 h na adresi Jasenska bb, Opuzen (ispred Poljoprometa).

 

 

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

 e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis