Obavijest vinogradarima

Upućujemo vinogradare na usmjerenu zaštitu od uzročnika  pepelnice (Erysiphe necator) i plamenjače (Plasmopara viticola).

Zaštitu vinove loze od uzročnika pepelnice moguće je provesti jednim od pripravaka: Talendo, Stroby, Folicure EW 250, Dynali, Zato 50 WG, Nativo, Topas 100 EC, Kusabi i dr.

Za suzbijanje plamenjače mogu se primijeniti pripravci: Orondis, Pergado F, Forum Star, Mikal Flash, Mikal Premium, Orvego, Ampexio i dr.

Također za uspješno suzbijanje pepelnice i plamenjače vinove loze moguće je koristiti kombinirane pripravke: Universalis, Quadris i sl.

Za zaštitu od plamenjače na sortama ranije epohe dozrijevanja moguće je koristiti pripravke na osnovi bakra, a da se pri izboru pripravka vodi računa o karenci.

Za suzbijanje druge generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana) mogu se primijeniti insekticidi: Affirm, Cythrin max, Laser, Decis 2,5, Coragene 20 SC, Rotor Super i dr.

Dozvoljeni insekticidi za suzbijanje američkog cvrčka (Scaphoideus titanus), vektora zlatne žutice vinove loze su: Pyregard, Cypgold, Abanto, Sivanto Prime, Cythrin max, Sumialfa 5 FL i dr.

Zbog najave toplotnog vala uputna je primjena antistresnih  pripravaka i aminokiselina.

 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/.

 

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

 

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu

 

Sakupljanje ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja za Dubrovačko-neretvansku županiju planirano je 23.08.2023.g. u vremenu od 10:00 -13.00 h na adresi Jasenska bb, Opuzen (ispred Poljoprometa).

Srećko Bošković mag.ing.agr.

srecko.boskovic@mps.hr

Pripremi za ispis