Obavijest maslinarima

Oborine i temperature u prethodnim danima nisu ograničile razvoj maslinine muhe te se na opažačkim punktovima bilježi sve veći let odraslih oblika štetnika.

Zbog ograničenog broja sredstava za zaštitu bilja te rezistentnosti na djelatnu tvar deltametrin u suzbijanju maslinine muhe, vrlo je važno udruživanje maslinara po lokalitetima i zajedničko provođenje preventivne metode masovnog ulova u zaštiti maslinika. Na taj način izlovljavamo i suzbijamo odrasle jedinke maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod.

U tu svrhu mogu se koristiti:

  • gotove lovke Karate trap B u nasadu, optimalna učinkovitost postiže se ranijim postavljanjem lovki u nasad(tijekom travnja-prema preporuci od 24.03.2023. i 18.05.2023.)-dozvoljeno u eko proizvodnji.

 

  • gotovi pripravak Success Bait

Na leđnu prskalicu od 10-15 litara vode, potrebno je otopiti oko pola litre Success Baita(3-5 % otopina). Pola litre pripravka prvo se otopi u manjoj količini vode (5 litara), uz dosta miješanja, a zatim se doda u leđnu prskalicu i nadopuni vodom uz miješanje. Prska se s krupnim kapima jedna grana s južne ili jugoistočne strane. Sa dobivenih 15 litara otopine može se tretirati 70 do 100 stabala maslina (odnosno pojedine grane na toliko stabala). Tretirati u razmacima 14-21 dan-dozvoljeno u eko proizvodnji.

 

  • kombinacija Buminala uz dodatak insekticida

Mamci se pripremaju na način da se u 10 l vode doda 60 ml hidroliziranog proteina (Buminal) uz dodatak insekticida dozvoljenog za suzbijanje maslinine muhe. Tretira se krupnim kapima jedna slabo rodna ili nerodna grana uz utrošak oko 2 dcl škropiva ili se pripremljeni mamac puni u prikladne lovke (boce s otvorima). Tretiranje treba ponavljati svakih 10-12 dana te nadopunjavati ili mijenjati prema potrebi.

Zbog ukidanja ili smanjenje učinkovitosti dijela sredstava za zaštitu bilja, sve češća je upotreba gline (kaolina) u zaštiti plodova masline. Upotreba kaolina ima dvojaku funkciju u zaštiti plodova, prva je stvaranje tankog sloja čestica na maslinama zbog čega su takvi plodovi slabije vidljivi maslininoj muhi te je smanjeno polaganje jajašaca u takve plodove, a druga funkcija je što se reflektira svijetlost i smanjuje temperaturu plodova. U slučaju kiše i ispiranja tretman kaolinskom glinom potrebno je ponoviti.

Tijekom srpnja redovito raditi kontrolu plodova na zarazu s maslininom muhom!

 

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Napominjemo, prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

 

 

Tihana Pipinić, dipl.ing. agr.

e-mail: tihana.pipinic@mps.hr

 

 

 

Pripremi za ispis