Obavijest tržnim proizvođačima usjeva luka dugog dana uzgajanog iz sjemena o završnim mjerama zaštite

Posljednja uputa za zaštitu usjeva luka dugog dana uzgajanog iz sjemena upućena je sredinom zadnje dekade mjeseca lipnja o.g. (26.6. 2023.), odnosno prije samo osam dana!.

 

Tablica 1. Neki mjerni podatci bitni za razvoj bolesti i štetnika lukovičastog povrća u proteklom mjesecu lipnju 2023. godine na lokalitetima zapadnog dijela, te uz riječne doline u središnjem i istočnom Međimurju:

Mjerni lokalitet Ukupno oborina (mm) Vlaženje lišća (min) Prosječna vlažnost zraka Prosječna temperatura zraka
Železna Gora  77,2 mm 7.210 minuta 63,00 % 20,43°C
Mursko Središće 79,8 mm 8.575 minuta 77,27 % 20,19°C
Kotoriba 166,8 mm 9.285 minuta 77,00 % 19,91°C
Donja Dubrava 82,6 mm 15.595 minuta 72,89 % 20,41°C

U višegodišnjim prosjecima tijekom lipnja u Međimurju očekujemo 102,0 mm oborina uz prosječnu mjesečnu temperaturu zraka 18,4°C!

 

Mjesec srpanj je u višegodišnjim prosjecima najtoplije razdoblje u godini na području Međimurja, a vrijeme prvih dana ovog mjeseca nije sukladno očekivanjima: dominira vrlo sparno i toplo razdoblje sa iznadprosječnim oborinama u danima nakon 23. lipnja o.g.! Naime, u središnjem je dijelu Međimurja u proteklih 11 dana zabilježeno oko 110 mm oborina (u srpnju je u proteklih nekoliko dana na većini mjernih mjesta zabilježeno 25-50 mm)!  Naviše su dnevne temperature zraka zadnjih dana lipnja i početkom srpnja o.g. bile u rasponu od 23,7 do 31,7°C a vlažnost zraka uz riječne doline 68,5-95,7 %! Slično vrijeme očekujemo u narednim danima: najviše će temperature zraka biti u rasponu 23-28°C, ali neće biti sasvim stabilno jer su nove oborine moguće tijekom sutrašnjeg dana i krajem četvrtka (06.7.)!

Uvjeti za razvoj dominantnih bolesti luka (Peronospora, Botrytis) u proteklom su razdoblju bili vrlo povoljni – naročito na lokalitetima u istočnom dijelu Županije gdje je proteklih 10-ak dana padalo značajno više oborina nego u središnjim i zapadnim mjernim mjestima (vidi Tablicu 1.)! Prema prognoznim modelima još uvijek povremeno bilježimo optimalne ili vrlo povoljne uvjete za razvoj dominantnih bolesti luka: plamenjače i plijesni (Peronospora destructor i Botrytis spp.), a vrlo su povoljni za razvoj purpurne pjegavosti (paleži) lišća luka (Stemphylium spp.)! U razdoblju nakon 26. lipnja o.g. bilježimo veći broj optimalnih dana za razvoj spomenute tri dominantne bolesti luka (Peronospora, Botrytis, Stemphylium)!

Usjevi luka dugog dana uzgajani iz sjemena u narednom razdoblju još uvijek mogu biti značajno oštećeni od uzročnika bolesti, ali na hibridima ranijeg dospijeća planiramo u srpanjskim zaštitama primjenu isključivo zaštitnih sredstva kraće karence (birati pripravke propisane karence u usjevima luka 7 do 14 dana), a koja dovoljno učinkovito suzbijaju dominantne bolesti i štetnike (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

 

VAŽNO: Zbog veće količine oborina sredinom travnja i sredinom svibnja plamenjača luka (Peronospora) se u epidemijskim razmjerima razvijala na slabije zaštićenim usjevima proljetnog luka uzgajanim iz lučice (naročito izraženo od zadnje dekade mjeseca svibnja). Takvi usjevi u proteklom razdoblju bili mogući izvor zaraze za usjeve luka uzgajanim iz sjemena!

 

U narednom razdoblju preporučujemo planirati i obavljati završne mjere zaštite proljetnog luka uzgajanog izravno iz sjemena od plamenjače (Peronospora), uzročnika plijesni (Botrytis) te purpurne pjegavosti (paleži) (Stemphylium) i obavezno protiv štetnih resičara (tripsa) (Thrips)! Voditi računa o propisanim karencama i najvećem broju primjene jednog te istog pripravka tijekom sezone na istom usjevu (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Na hibridima luka osjetljivim na bakterijske bolesti (zabilježeno 2020. sezone) u završne programe uključiti i mikrobiološke pripravke (Bacillus subtilis)!

Utrošiti najmanje 400-450 litara škropiva/ha, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja!

 

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

Dodatna zaštita pčela i divljih oprašivača: Sukladno Zakonu o održivoj primjeni pesticida (NN 46/2022), ako se obavlja tretiranje pesticidom opasnim za pčele, profesionalni proizvođači moraju prije obavijestiti Hrvatski pčelarski savez i povjerenike za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama u propisanom roku.

 

Preporučujemo i dodavati folijarna hranjiva topiva u vodi s naglašenim sadržajem kalija i mikro-hranjiva, naročito na parcelama i sortama luka koja se planiraju ujesen skladištiti!

 

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis