Obavijest vinogradarima – američki cvrčak

Svi posjednici vinove loze imaju obvezu provoditi kontrolu svojih vinograda na prisutnost zlatne žutice vinove loze u skladu s Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze ( NN 48/18 i 63/19).

Simptomi zlatne žutice postaju vidljivi od kraja lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije.

Simptomi na listovima:

Kod bijelih sorti grožđa listovi žute, a kod crvenih sorti lišće poprima intenzivnu crvenu boju, zatim se listovi uvijaju prema naličju lista i poprimaju kopljasti izgled.

Simptomi na grozdovima:

Cvat se suši i ostaje na trsu, a zaraženi grozdovi venu i ne dozrijevaju.

Simptomi na mladicama:

Internodiji su skraćeni, mladice ostaju zelene zbog čega u zimskom periodu dolazi do smrzavanja i propadanja.

Prisutnost  i brojnost američkog cvrčka (Scaphoideus titanus) vektora prijenosnika zlatne žutice vinove loze prati se postavljanjem žutih ljepljivih ploča na srednju armaturu žice krajem lipnja, koje se mijenjaju nakon 2-3 tjedna.

Za suzbijanje američkog cvrčka dozvoljeni pripravci su: Sumialfa 5 FL, Pyregard, Decis 2,5, Cypgold, Sivanto prime, Abanto, Cythrin max i dr.

 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

 

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

 

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu

 

Srećko Bošković mag.ing.agr.

srecko.boskovic@mps.hr

Pripremi za ispis