HUSIM – hrvatski uzgoj simentalca je svjetska vijest

Danas je simentalskim svijetom odjeknula vijest da je najbolji bezrožni bik HUSIM PP, uzgojen u Hrvatskoj, dostupan svim uzgajateljima – sjeme je pušteno u prodaju u BVN-u, najvećem svjetskom simentalskom centru iz bavarskog Neustadt-Aisch-a.

Obitelj Imbrišić uzgojila je bika kojega će koristiti cijeli simentalski svijet i nadjenula mu ime HUSIM PP

Naši vrsni uzgajatelji, obitelj Ivana Imbrišića iz Kozarevca u Koprivničko-križevačkoj županiji, uzgojili su vrhunskog homozigotno – bezrožnog (PP) bika, čije će sjeme od danas postati vrlo traženo u svim najboljim svjetskim uzgojima jer ima vrhunski genetski profil. Najkompletniji je od svih PP-bikova čitave simentalske – Fleckvieh populacije.

HUSIM PP Stierdetail BVN-EUROgenetik

HUSIM PP Stierdetail ZAR

 

Nakon ove objave u samo nekoliko sati prodano je više od 150 doza sjemena našeg bika svjetske klase

Tu je senzacionalnu vijest danas objavio BVN, obraćajući se svojim bavarskim uzgajateljima i svim drugim zainteresiranim uzgajateljima diljem svijeta biranim riječima, koje su jako značajne za naš uzgoj pa ih je neophodno doslovno prevesti:

„HUSIM PP je novi homozigotno bezrožni bik iznad svih. On dolazi iz našeg partnerskog centra u Hrvatskoj i uzgojen je na jednoj hrvatskoj TOP-farmi. HUSIM PP – majka LINA originalno dolazi iz Austrije, a korištena je u uzgoju na farmi s robotom obitelji Imbrišić. Tako je uzgojen trenutno najkompletniji i najbolji homozigotno bezrožni bik, koji nosi ime hrvatskog uzgojnog saveza HUSIM. Imali smo prilike osobno se uvjeriti u kvalitetu HUSIM-a u Hrvatskoj i imamo sreću da je našim uzgajateljima omogućeno koristiti ovog jedinstvenog bika.“

 

Udruženi hrvatski uzgajatelji simentalca dokazuju da i u najzahtjevnijem sektoru možemo biti konkurentni

HUSIM je naziv Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda, koji uz potporu svih stručnih institucija pod okriljem Ministarstva poljoprivrede provodi vrlo uspješno uzgojni program temeljen na genomskoj selekciji. Detalji i kontakt podaci na Facebook HUSIM .

A naš bik HUSIM PP od danas će kroz sustav CUO Varaždin-BVN-EUROgenetik i svojim znakovitim imenom potaknuti zanimanje cijelog simentalskog svijeta za naš savez, za cjelokupni hrvatski uzgoj i za Lijepu našu s ogromnim razvojnim potencijalima i to baš u vrijeme hrvatskog ulaska u zajednički sustav genetskog vrednovanja simentalske pasmine Njemačke, Austrije i Češke (DAC).

HUSIM PP proizvodi sjeme u Centru za umjetno osjemenjivanje goveda Varaždin, gdje je lako dostupno svim našim uzgajateljima, a kroz sustav BVN-EUROgenetik od danas ga mogu po cijeni od 18 Eura po dozi nabaviti i svi uzgajatelji diljem svijeta i nema sumnje da će ovaj jedinstveni genetski bezrožni bik ostaviti značajan trag u svjetskom uzgoju simentalca.

Damir Pejaković, dipl.ing.agr.

Pripremi za ispis