Obavijest vinogradarima

Iznadprosječno kišovito vrijeme koje je obilježilo svibanj i početak lipnja negativno je utjecalo na zdravstveno stanje vinove loze. Na većini lokaliteta u vinogradima su vidljivi simptomi plamenjače (Plasmopara viticola) na lišću i tek zametnutim grozdićima. U zaštiti nakon cvatnje za suzbijanje peronospore predlažemo primjenu sistemičnih pripravaka: Forum star, Folpan Gold, Leimay, Zorvec vinabel, Orondis, Orvego,  Fantic F,  Sphinx extra 685 WDG, Metomor F, Profiler, Ampexio, Azimut 80 WG i dr.

 

Visoka vlažnost zraka pogoduje razvoju pepelnice vinove loze (Erysiphe necator). Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu fungicida: Collis SC, Nativo WG, Sugoby, Talendo EC, Kusabi SC, Spirox EC, Prosper EC i dr.

Kišovito vrijeme koje je obilježilo prethodno razdoblje pogoduje razvoju ranog btritisa ili sive plijesni, naročito kod osjetljivih sorata: rajnski rizling, traminac i zeleni silvanac. Za suzbijanje razvoja sive truleži ili botritisa na kraju cvatnje moguća je primjena botriticida: Teldor, Pyrus 400 SC, Switch, Cantus, Chorus 75 WG, Geox i dr.

Pregledom vinograda, utvrđena je prisutnost ličinki američkog cvrčka (Scaphoideus titanus)  u trećem razvojnom stadiju (L3) te je potrebno izvršiti njegovo suzbijanje. Ličinke mlađih razvojnih stadija zadržavaju se i hrane na bazalnim mladicama koje rastu iz panja, stoga se vizualni pregled vrši na lišću bazalnih mladica. Podsjećamo vinogradare da ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija, od kojih svaki traje 7 do 10 dana.

Prvo tretiranje američkog cvrčka provodi se kada su ličinke u razvojnom stadiju L3 jer ličinke u tom stadiju postaju infektivne i mogu prenositi zlatnu žuticu.

Pregled demarkiranih područja koja uključuju zaraženo i sigurnosno područje dajemo na linku: demarkirana područja u Sisačko-moslavačkoj županiji

Za suzbijanje američkog cvrčka dopuštenje imaju insekticidi: Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Cypgold, Cythrin Max, Sivanto Prime, Mavrik Flo.

U ekološkoj zaštiti vinove loze dopušteni su pripravci na bazi piretrina: Abanto, Kristant EC, Asset five, Direkt Green, Pirecris, Pyregard ili pripravak na bazi kiseline kalijeve soli: Flipper.

S ciljem zaštite pčela, korovna flora koja služi za zatravnjivanje u vinogradima, a nalazi se u cvatnji, mora biti pokošena u trenutku tretiranja sredstvima koja su opasna za pčele.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

 

 

                                                                       Suzana Slovic, dipl.ing.               

                                                                        E-mail: Suzana.Slovic@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis