Obavijest proizvođačima kukuruza

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika kukuruz je ove godine na nekim lokacijama sijan kasnije pa se sad nalazi u fazi 3-4 lista. To je pravo vrijeme za primjenu herbicida translokacijskog djelovanja. To su takvi herbicidi koje korovna biljka upija preko lista i provodi svojim provodnim snopovima po čitavoj biljci, uključujući i korijen. Zbog toga translokacijski herbicidi suzbijaju i tvrdokorne višegodišnje korove poput slaka, osjaka, sirka ili pirike koje ne mogu suzbiti herbicidi koje primjenjujemo nakon sjetve, a prije nicanja kukuruza.

Za primjenu translokacijskih herbicida je važno je da se pridržavate preporučenih rokova za njihovu primjenu kako ne bi došlo do pojave neželjenih fitotoksičnih promjena. Većina takvih herbicida smije se primjenjivati u periodu kada kukuruz razvije od 3 do 6 listova no potrebno je proučiti uputstvo za svaki pojedini herbicid posebno. Nakon primjene herbicida par sati ne bi smjela padati kiša kako ih ne bi isprala prije nego uđu u biljku. Isto tako, biljke ne smiju biti pod stresom.

Neki od translokacijskih herbicida koji su namijenjeni suzbijanju jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova su: Banvel 480 S, Cash 480 SL, Motikan, Deherban A extra, Starane 250, Starane forte, Lontrel 300, Lontrel 600 i dr.

Za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih travnih korova (koštan, muhari, svračica, proso, sirak, pirika i dr.) mogu se koristiti:

Motivell, Marvel, Nicosh, Milagro, Tarot 25 DF, Trawel, Magnum i dr.

 

Postoje i gotove tvorničke kombinacije za istovremeno suzbijanje travnih i širokolisnih korova, kao što su:  Milagro plus, Cyntel 51 WG,  Elumis ,  Principal Pluss 66,5 WG, Laudis, Capreno.  

 

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima proizvođača i sukladno FIS bazi podataka.

 

                                                                                                      

            Sanja Gregurić, dipl.ing.agr. 

                                                                                                 E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis