Obavijest proizvođačima koštićavog voća

Zabilježena je pojava lisnih ušiju, savjetujemo voćarima da izvrše pregled nasada i po potrebi primijene insekticid.

Na koštičavom voću (šljiva, trešnja, višnja) kritičan broj lisnih ušiju iznosi 5 kolonija na 100 pregledanih izboja.

Za suzbijanje može se upotrijebiti jedan od sljedećih pripravaka: Mospilan 20 SG (trešnja, višnja, šljiva), Movento (šljiva, trešnja), Pirimor 50 WG (šljiva, višnja), Teppeki 500 WG (šljiva).

 

Zaštitu izvršiti predvečer kada pčele ne lete, pri mirnom vremenu bez vjetra. Također je potrebno odstraniti korove u cvatnji prije tretiranja!

 

Za naredni tjedan i dalje je najavljeno nestabilno vrijeme s povremenim oborinama što će pogodovati razvoju uzročnika šupljikavosti lista (Stigmina carpophila), kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) i narančaste pjegavosti (Polystigma rubrum) na koštunjavim voćkama.

Proizvođačima koji nisu obavili mjere usmjerene zaštite u proteklih 7 dana savjetujemo da to učine prije oborina.

 

U nasadima šljiva protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) može se koristiti Captan WP ili Kastor, a za zaštitu od uzročnika narančaste pjegavosti (Polystigma rubrum) registrirani su pripravci: Futura 50 W i  Kastor.

Na trešnji može se upotrijebiti Delan 700 WDG protiv šupljikavosti lista i kozičavosti lista.

Protiv kozičavosti lista na višnji i trešnji (Blumeriella jaapii) može se upotrijebiti fungicid Chromodin S-65, Syllit 544 SC. Na višnji protiv kozičavosti lista dozvoljen je i Luna experience. Kod ranijih sorti trešnje voditi brigu o karenci.

 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb

 

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

 

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja koju korisnik mora čuvati u razdoblju od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Ambalažni otpad propisno zbrinjavati.

 

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis