Obavijest maslinarima

Preporučujemo maslinarima da, čim to dozvole vremenske prilike, izvrše zaštitu svojih nasada protiv uzročnika paunovog oka ( Spilocaea oleagina ). Kišno i nestabilno vrijeme u proteklih 10- tak dana stvorilo je uvjete za infekciju navedenim uzročnikom.

U tu svrhu mogu se koristi neki od slijedećih pripravaka : Nativo 75 WG, Stroby WG, Syllit 544 SC, Ortiva top,  Sugoby, Quimera, Fosika, Savial forte, Phyto Sarcan

 

U ekološkim maslinicima u ovoj fenofazi dozvoljen je biološki pripravak Serenade ASO.

 

Na prognoznim punktovima bilježimo srednji do pojačan ulov maslininog moljca (Prays oleae).

Tretiranje maslinika protiv ove generacije, opravdano je samo u maslinicima gdje je došlo do slabijeg razvoja cvjetnih resa. U tom slučaju mogu se koristiti pripravci na osnovi Bacillus thuringiensis –( Belthirul, Biobit WP, Dipel DF).

 

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

 

 

                                                                                  Marina Kocijančić, dipl. ing. agr

                                                                                  marina.kocijancic@mps.hr

Pripremi za ispis