Obavijest proizvođačima jabuke

Prognostičari u narednom razdoblju najavljuju česta kišna razdoblja što će omogućiti nove uvjete za infekciju uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis).

Voćarima preporučamo da skrate razmake između tretiranja i prilagode ih količini kiše i porastu lisne mase. Za preventivnu zaštitu preporučamo kontaktne pripravke na bazi metirama, ditianona ili kaptana. Za zaštitu od pepelnice mogu se koristiti pripravci na bazi sumpora, a u nasadima s jačim napadom pepelnice jabuke preporučamo koristiti pripravke kao što su Sercadis plus, Luna experience, Revyona i slični.

 

Voćari koji su zakasnili s preventivnom zaštitom prije kiše trebaju obaviti zaštitu čim dozvole vremenski uvjeti te uz kontaktne pripravke koristiti i pripravke sistemičnog djelovanja kao što su Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus.

 

U prvom tjednu svibnja počeo je let jabučnog savijača, no tretiranje još uvijek nije potrebno. U voćnjacima je potrebno pratiti i populaciju lisnih uši te prema potrebi obaviti tretiranje.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis