Obavijest proizvođačima ozime pšenice, ječma i pšenoraži

Potrebno je izvršiti zaštitu na području županije Virovitičko-podravske. Ozime žitarica su u fazi zastavice, a ranije sorte u početku klasanja. Bolesti koje su se uočavaju na žitaricama su smeđa pjegavost (Septoria), žuto smeđa pjegavost (Pyrenophora tritici) i žuta hrđa (Puccinia striiformis). U početku cvatnje potrebno je provesti zaštitu klasa žitarica protiv gljivica uzročnika bolesti iz roda Puccinia, Fsarium, Septoria i drugih mogućih uzročnika. Najjače zaraze gljivicama su u vrijeme cvatnje ako pada kiša. Potrebno je pratiti razvoj usjeva i provesti tretiranje u potrebnom momentu!
Fungicidi dozvoljeni za tu namjenu: Elatue era, Revystar, Elatus plus, Amistar 250 SC, Prosaro 250 EC, ASCRA XPRO, MIRADOR 250 SC, AZAKA, AZTEK 250 SL, Zamir, Falcon forte i drugi dozvoljeni registrirani na https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb.

Također je preporuka da se izvrši pregled usjeva i po pojavi izvrši suzbijanje žitnog balca. Suzbijanje se vrši nekim od insekticida: DECIS 2,5 EC, KARATE ZEON,POLECI, CYTHRIN MAX (rezistentnost na određene djelatne tvari provjeriti na https://rezistentnost-szb.hr/stetnici/agronomija/zitni-balac.
Upućujem na novi Zakon o održivoj uporabi pesticida NN 46/2022 (15.04.2022): obveza vođenja evidencija i čuvanja računa za kupljene pesticide na razdoblje od 3 godine, te dodatna zaštita pčela i divljih oprašivača-ako se obavlja tretiranje pesticidom opasnim za pčele, profesionalni proizvođači moraju prije obavijestiti Hrvatski pčelarski savez i povjerenike za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama u propisanom roku.

 

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail :Ana-Marija.Cajkulic@mps.hr

Pripremi za ispis