Obavijest proizvođačima jabuke

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka prošlo je osam dana. U tom su razdoblju 25. travnja ostvareni uvjeti za vrlo jaku infekciju uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis).

Prognostičari najavljuju mogućnost za novu kišu tijekom vikenda pa voćarima preporučamo da obave preventivnu zaštitu pripravcima kontaktnog djelovanja na bazi ditianona (Delan 700 WDG, Delan SC, Delan PRO, Alcoban, Dynamo). Navedenim pripravcima moguće je dodati pripravke sistemičnog mehanizma djelovanja koji imaju kurativni učinak i daju zaštitu i od pepelnice jabuke kao što su Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus.

U nasadima s jačim napadom pepelnice jabuke preventivnom pripravku preporučamo dodati pripravke kao što su Sercadis plus, Luna experience ili Revyona.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis