Obavijest proizvođačima koštičavog voća

U nasadima šljive pomoću bijelih ploča prati se pojavnost šljivinih osica – žute (Hoplocampa flava) i crne šljivine osice (Hoplocampa minuta). Kritičnim brojem se smatra 20 ulovljenih osica po ploči. Kada je otpala većina latica na cvijetu možemo pristupiti tretiranju s dozvoljenim preparatima kao što su Decis 2,5 EC i Mospilan 20 SG.

Tretiranje treba provesti u vrijeme kada pčele ne lete, te je obavezno pokositi cvjetni pojas.

Nakon cvatnje u nasadima šljive protiv bolesti (narančasta pjegavost – Polystigma rubrum i hrđe – Tranzschelia pruni – spinosae ) mogu se upotrijebiti preparati Futura  WP, a Kastor protiv narančaste pjegavosti.

Za zaštitu od paleži cvijeta i sušenja rodnih grančica (Monilinia laxa), nasade je prije najavljenih oborina potrebno zaštititi dozvoljenim preparatima:

Šljiva – Systane EW, Teldor SC 500, Signum, Indar 5 EW, Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG, Difcor

Višnja – Signum, Indar 5 EW, Chorus 75 WG

Trešnja – Indar 5 EW, Signum, Teldor SC 500, Switch 62,5, Chorus 50 WG, Luna experience

 

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) svi profesionalni korisnici obavezni su čuvati evidencije o uporabi sredstva za zaštitu bilja najmanje 3 godine kao i račune o nabavljenim sredstvima za zaštitu bilja.

Prilikom korištenja sredstva za zaštitu bilja važno je slijediti pomno napisane upute proizvođača.

Prije korištenja sredstva za zaštitu bilja provjeriti u Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ambalažu je potrebno propisno zbrinuti.

 

 

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr

sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis