Obavijest vinogradarima

Niže dnevne temperature zraka koje bilježimo u proteklih tjedan dana utjecale su na sporiji razvoj pupova i mladica vinove loze te je izrazit neujednačen porast.

Ovisno o sortimentu i položaju nasada vinova loza nalazi se u razvojnoj fazi vunastog pupa i otvaranja prvog listića  dok na sunčanijim  položajima i ranim sortama mladice su dostigle 2-4 cm.

U uvjetima sporijeg porasta mladica štete od   uzročnika akarinoze (Calepitrimerus vitis) i erinoza loze (Eriophyes vitis)  koje su prezimile unutar pupa mogu biti značajnije.

Osobitu pozornost treba posvetiti vinogradima u kojima su one bile značajniji problem proteklih godina i na osjetljivijim sortama (graševina, sauvignon, zeleni silvanac, rajnski rizling, portugizac)

Za smanjenje populacije lozinih grinja preporučamo uporabu pripravaka na osnovi sumpora: Chromosul 80,  Kumulus DF, Microthiol special dispress, Sumpor prašivo 98,5 DP.

Učinkovito djelovanje pripravaka na osnovi sumpora temperature zraka moraju biti iznad 15 C, optimalno 18 C, u vrijeme tretiranja,  a nakon tretiranja nekoliko dana treba proći bez padalina.

Prve zaštite vinove loze usmjerene su na suzbijanje gljivičnog oboljenja crna pjegavost vinove (Phomopsis viticola) koja je prisutna u svim nasadima. Zaraze se ostvaruju se tijekom travnja i to od pojave prvih listića i tijekom svibnja za vrijeme kišnog perioda jer za ostvarenje zaraze biljni organi moraju biti vlažni.

Obzirom da se kemijska zaštita protiv crne pjegavosti zasniva na preventivnim tretiranjima neophodno je redovito praćenje vremenske prognoze kako bi se dan-dva prije najavljenih kiša mogla obaviti zaštita.

Nakon pojave  listića primjenjuju se organski površinski pripravci koji su registrirani za tu namjenu:  Delan PRO, Polyram DF, Solofol, Universalis.

Sumporni pripravci  smanjuju i klijavost spora uzročnika crne pjegavosti.

Za sada nije uočeno štetno djelovanje gusjenica  (Boarmia, Noctuidae) koje izgrizaju tek razvijene listiće i time čine štete, no upućujemo vinogradare na redovito praćenje njihove pojave u narednom periodu.

Prilikom aplikacije primijeniti metodu prskanja zbog bolje pokrivenosti škropivom.

 

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja (SZB), potrebno je primjenjivati sukladno uputama na etiketi. Ambalažni otpad potrebno je propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Prije svake primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu, preporuča se  redovito praćenje web-aplikacije Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), Ministarstva poljoprivrede radi moguće promjene u registraciji SZB (https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/). Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida  NN 46/22 (članak 73) profesionalni korisnik sredstava za zaštitu bilja obavezan je voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i  račune za kupljene pesticide.

 

Aleksandra Radić dipl.ing

e-mail: aleksandra.radic@mps.hr

Pripremi za ispis