Obavijest proizvođačima jabuka i krušaka

U periodu od 13.04. – 19.04.2023. u Karlovačkoj županiji je na nekim lokalitetima palo između 30 i 80 litara kiše po četvornom metru.  Temperature zraka su bile niske za ovo doba godine. U tom periodu ostvarili su se uvjeti za više jakih infekcija s čađavom krastavošću jabuke i kruške (Venturia inequalis i Ventiria pyrina).  U danima do vikenda predviđa se toplo vrijeme bez padalina te bi u tom periodu trebalo izvršiti tretiranje nasada. Već u idućem tjednu predviđene su nove oborine.

Kako se predviđa i dalje period promjenjivog vremena, preporuča se primijeniti sistemične preparate kao što su Score 2502 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone , Sercadis plus, Revyona.

Preprati Revyona, Luna experience i Sercadis plus ujedno djeluju na pepelnicu (Podosphaera leucotricha).

Preporučenim preparatima radi produljenja djelovanja preporuča se dodati preventivne preparate kao što su Delan 700 WDG, Dynamo, Delan pro i sl.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN46/2022) svi profesionalni korisnici obavezni su čuvati evidencije o uporabi sredstva za zaštitu bilja najmanje 3 godine kao i račune o nabavljenim sredstvima za zaštitu bilja.

Prilikom korištenja sredstva za zaštitu bilja važno je slijediti pomno napisane upute proizvođača.

Prije korištenja sredstva za zaštitu bilja provjeriti u Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ambalažu je potrebno propisno zbrinuti.

 

 

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr

sanja.mastelic-ivic@mps.hr

 

Pripremi za ispis