Obavijest voćarima

Nasade breskve svake godine napada bolest kovrčavost lista (Taphrina deformans) protiv koje se preporuča samo preventivna zaštita u vrijeme mirovanja breskve (pripravcima na bazi bakra) kao i samom kretanju vegetacije-otvaranje pupa organskim fungicidima kao: Ziram 76WG, Difcor, Nativo 75 WG, Chromodin S-65 i dr. Simptomi zaraze su vidljivi u vegetaciji kada se ne može više djelovati niti jednim fungicidom da bi se bolest uništila . Kod provođenja zaštite je potrebno dobro fungicidom prekriti koru te svaku granu, grančicu i pup jer to su mjesta gdje bolest prezimljuje i od kuda se može širiti zaraza.

I drugo koštičavo voće (šljive, višnje, trešnje, marelice) potrebno je zaštititi protiv bolesti (preventivno- kao što su rogač šljive, šupljikavost lišća, monilija) i prezimjelih stadija štetnika.

Pripravci na bazi bakra u koštičavom voću se smiju primijeniti samo u mirovanju vegetacije odnosno do pred početak kretanja vegetacije.

Prije upotrebe bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja potrebno je detaljno pročitati pisanu preporuku proizvođača koja se dobije prilikom kupovine u poljoprivrednim apotekama i postupiti u skladu s njom. Obratiti pozornost na – fazu razvoja pupa, količinu vode, koncentraciju sredstva za zaštitu bilja i vremenske prilike(vjetar!!)

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj mogu se provjeriti i detaljno pročitati na   adresi: https:// fis.mps.hr /.

 

Mira Živković, dipl.inž.

Mira.Zivkovic@mps.hr

 

Pripremi za ispis