Obavijest proizvođačima bobičastog voća

Tijekom narednog perioda potrebno izvršiti preventivnu zaštitu nasada bobičastog voća.

U nasadima malima i kupina najznačajnije bolesti su sušenje izdanaka (Didymdella), žuta hrđa (Kuehneola) te siva plijesan plodova kupina (Botritis ssp.). Preventivna zaštita malina i kupina trebala bi se zasnivati na odstranjivanju dvogodišnjih izdanaka iz nasada. Na izdancima možemo vidjeti tipične znakove sušenja izdanaka kupina (ovalne srebrnkaste pjege sa crnim točkicama) koji podsjećaju na crnu pjegavost vinove loze, takve izdanke obavezno je iznijeti iz nasada i spaliti da bi se spriječilo danje širenje bolesti. Također je potrebno odstraniti izdanke na kojima se primijete zadebljala mjesta nastala kao posljedica napada malinova prstenara (Agrilus aurichalceus) i malinine mušice galice (Lasioptera rubi).

Najznačajnije štete koje bilježimo na borovnicama jesu od paleži cvijeta i truleži boba (Monilinia vaccinii-coymbosi).

Na bobičastom voću pojavljuju se i purpurna pjegavost (Stemphylium botryosum), bakterijske pjegavosti (Xanthomonas fragariae Kennedy et King), sušenje izbojaka ili izdanaka (Botryosphaeria spp., Neofusicoccum spp.).

Osim iznošenja izdanaka veoma je bitno iznijeti i mumificirane plodove, kako bi se spriječilo širenje bolesti. Nakon rezidbe potrebno je provesti preventivnu zaštitu nasada od infekcije uzročnicima gljivičnih bolesti, nekim od pripravaka na bazi bakra ili kombinacijom (bakar i mineralno ulje).

Na bobičastom voću (američka borovnica, sibirska borovnica, ribiz, ogrozd) može se koristiti pripravak Nordox 75 WG a u nasadima maline dozvoljen je i pripravak Champion WG 50.

Navedeni pripravci mogu se koristiti i u ekološkoj proizvodnji!

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja, pridržavati se Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 46/22.

Ivana Češek, mag.ing.agr.

e-mail:ivana.cesek@mps.hr

Pripremi za ispis