Obavijest proizvođačima ozimih žitarica

Završena je sjetva ozimih žitarica. Nakon sjetve može se provesti jesenska zaštita od korova primjenom herbicida prije i/ili nakon nicanja žitarice.  Za dobro djelovanje herbicida potrebna je vlaga, pa ih treba primijeniti prije ili nakon kiše.  Herbicidi imaju djelovanje na jednogodišnje uskolisne vlasnjače, obična slakoperka, ljuljevi, mišji repak   i širokolisne korove koji niču u jesen kao što su: poljska gorušica, ljepljiva broćika, mak turčinak, perzijska čestoslavica, bršljenasta čestoslavica, prava kamilica, poljska vrkutka, mišjakinja.

Od herbicida u jesenskoj primjeni mogu se koristiti:

PENDUS 330 EC, SHARPEN 330 EC (pendimetalin)

Koristi se za suzbijanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova. Primjenjuje se u količini 4,0 – 6,0 l/ha uz utrošak vode 200 – 250 l/ha. Primjenjuje se u ozimoj pšenici nakon sjetve, a prije nicanja ili nakon nicanja, a prije početka busanja  Primjena traktorskom prskalicom.

 

FLUENT 500 SC (flufenacet). Koristi se za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova u ozimoj pšenici, ječmu, raži i pšenoraži. Primjena prije nicanja ili odmah nakon nicanja do stadija razvoja 3 lista (BBCH 10-13) u količini 0,48 l/ha.

 

FUGA DELTA (flufenacet+diflufenikan)

Koristi se u suzbijanju jednogodišnjih uskolisnih i  širokolisnih korova u ozimoj pšenici, ječmu, raži i pšenoraži u količini 0,6 l/ha. Sredstvo se može primijeniti prije nicanja ili nakon nicanja do 3 lista (BBCH 13) kulture. Sredstvo se smije primijeniti svake treće godine na istoj površini. Ne prskati žitarice koje su posijane plitko. Utrošak vode 200-400 l/ha.

 

LECTOR DELTA (florasulam+diflufenikan) Primjenjuje se u ozimoj pšenici, ječmu, raži, pšenoraži za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova. Primjena u količini 75 ml/ha u jesen u stadijima razvoja od 2 lista do početka busanja (BBCH 12-22), te u količini 100 ml/ha u proljeće u stadijima razvoja od početka busanja do 2. koljenca (BBCH 21-32).

 

CORELLO DUO (florasulam+piroksulam). Koristi se za  suzbijanju jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u mekoj ozimoj pšenici, tvrdoj ozimoj pšenici, ozimoj pšenoraži, ozimoj raži nakon nicanja od stadija razvoja prvog lista do drugog koljenca (BBCH 11-32), od sredine rujna do sredine svibnja. Primjenjuje se:  jednokratno u količini 265 g/ha uz utrošak vode 80-400 l/ha ili dvokratno (split-aplikacija) za suzbijanje ovsika (Bromus sp.) u količini 132,5 g/ha uz utrošak vode 80-400 l/ha s minimalnim razmakom od 14 dana. Ukupna količina sredstva ne smije prijeći 265 g/ha sredstva.

 

AXIAL 50 EC (pinoksaden)

Primjenjuje se za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova  u ozimoj pšenici i ječmu, od razvijena dva lista do najkasnije pojave zastavica (od fenofaze 12 do 39 BBCH/ZCK skale) primjenom u količini sredstva 0,6-0,8 l/ha uz utrošak vode od 150-400 l/ha.

 

ALISTER NEW ((jodsulfuron+ mezosulfuron+diflufenikan).

Koristi se za suzbijanje jednogodišnjih  uskolisnih korova. Primjenjuje se u ozimoj pšenici od

tri razvijena lista do završetka busanja (BBCH 13-29) u količini 1 l/ha. Utrošak vode je 200-400 l/ha.

 

FILON 80 EC (prosulfokarb)

Koristi se u ozimoj pšenici, ječmu, raži i pšenoraži za suzbijanje nekih travnih i širokolisnih korova. Primjenjuje se nakon sjetve, a prije nicanja, ali samo ako je osigurana dobra pokrivenost sjemena (dubina sjetve najmanje 2-3 cm) ili nakon nicanja žitarica kada imaju razvijen najmanje jedan list, a najkasnije do ranog busanja (BBCH 11-21). Nedovoljno pokriveno sjeme može propasti ako dođe u doticaj s herbicidom. Doza primjene je 3-5 l/ha, utrošak vode je 300-400 l/ha.

 

JURA EC (prosulfokarb+diflufenikan)  Primjenjuje se u ozimoj pšenici, ječmu, raži i pšenoraži nakon sjetve, a prije nicanja ili nakon nicanja (post-em), najkasnije do 3 lista usjeva (BBCH 10-13) u količini 4 l/ha. Utrošak vode: 200-300 l/ha. Kod primjene prije nicanja, sjeme žitarica mora biti pokriveno slojem tla debljine 3 cm.

 

 

LEGACY PLUS (klortoluron+ diflufenikan). Koristi se za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u ozimoj pšenici i ječmu.  Primjenjuje se nakon sjetve, a prije nicanja ili nakon nicanja. Primjena u količini 4,5 l/ha.

 

FLASH 500 SC (diflufenikan). Koristi se za suzbijanje jednogodišnjih širokolinih korova u ozimoj pšenici i ječmu. Primjenjuje se u količini 0,28 l/ha nakon sjetve, a prije nicanja (pre-em; BBCH 00-09) ili nakon nicanja do početka busanja (post-em; BBCH 21 Utrošak vode  je 200-400 l/ha.

 

TORNADO FORTE (klortoluron)

Koristi se za suzbijanje jednogodišnjih korova u ozimoj pšenici i ozimom ječmu od faze 3 lista BBCH 13 (u jesen), do kraja busanja u proljeće (BBCH 13-29). Koristi se u količini 1,25 l/ha, sa utroškom vode od 200-400 l/ha.

 

TOSCANA, TRIMUR (tribenuron)

Koristi se za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova. Primjenjuje se u ozimoj pšenici i ječmu u stadiju razvoja 3 lista pa do kraja busanja (BBCH 13-29) u količini 10-20 g/ha.

 

TRAILER (tribenuron)

Koristi se za suzbijanje širokolisnih korova u ozimim pšenici, ječmu,  raži, zobi i piru.

Primjenjuje se u jesen nakon nicanja usjeva (post-em), u razvojnim stadijima od tri lista do početka busanja usjeva (BBCH 13-21) u količini 20 g/ha , u proljeće do pojave zastavice (do BBCH 39) za ozimine u količini od 30 g/ha.  Utrošak vode 200-500 l/ha. Kod jesenske primjene u ozimim kulturama sredstvo se ne smije primjenjivati na alkalnim tlima (pH >7). Kod primjene na alkalnim tlima (pH >7) u ozimim kulturama na proljeće, sredstvo TRAILER ne primjenjivati više od jedanput u tri godine. Primijeniti krajem zime (od kraja veljače do pojave zastavice).

 

PALLAS 75 WG (piroksulam)

Koristi se za suzbijanje širokolisnih korova u ozimoj pšenici, raži i pšenoraži. Primjenjuje se u stadijima razvoja od 2 lista u jesen do drugog koljenca kulture u proljeće (BBCH 12-32) u količini: 120 g/ha za suzbijanje obične mišjakinje (Stellaria media); 160 g/ha za suzbijanje čestoslavica (Veronica spp.); 200 g/ha za suzbijanje obične slakoperke (Apera-spica venti), stoklasa (Bromus spp.), zobi (Avena spp.), poljskog jarmena (Anthemis arvensis), obične rusomače (Capsella bursa-pastoris), poljske gorušice (Sinapis arvensis), ljubice (Viola sp.); 250 g/ha za suzbijanje lisičjeg repka (Alopecurus myosuroides), ljulja (Lolium sp.), broćike (Galium aparine), crvene mrtve koprive (Lamium purpureum). Utrošak vode je  200-400 l/ha.
Optimalna djelotvornost postiže se kada su uskolisni korovi u stadijima razvoja 3-4 lista, a širokolisni 2-8 listova. Ne koristiti kada je temperatura zraka  ispod 5 °C, odnosno kada se očekuju noćni mrazevi. Ne koristiti sredstvo u žitaricama s podusjevom mahunarki.

 

Herbicide  koristiti prema preporukama proizvođača.

 

dr.sc. Mirna Ceranić

e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis