PROIZVODNJA DUHANA (Nicotiana tabacum L.) U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI

Na području Virovitičko – podravske županije za 2022. godinu ugovorena je proizvodnja duhana na  2600 ha (Agroduhan d.o.o. – oko 500 ha, a Bat d.d. oko 2100 ha). Na oko 80 % površina uzgajana je brazilska sorta PVH 2310 i francuska sorta ITB 683, a na 20 % površina uzgajana je francuska sorta BSB 6197.

Vremenske prilike u 2022. godini nisu značajno negativno utjecale na uzgoj duhana. Tijekom svibnja kada se duhan presađivao bilo je dovoljno vlage te se duhan dobro primio i krenuo s rastom. U nastavku vegetacije, kod formiranja listova, duhan je relativno dobro podnio manjak oborina i visoke temperature, ali je dozrijevanje lista bilo ubrzano te je berba ove godine počela znatno ranije, već krajem lipnja, u odnosu na prethodne godine kada je berba počinjala oko 10. do 15. srpnja.  U drugoj polovini kolovoza došle su oborine koje su pozitivno utjecale na povećanje prinosa lista duhana.

Uzgajivači koji imaju navodnjavanje dobivaju veći prinos i bolju kvalitetu lista duhana. Navodnjavanje duhana zastupljeno je na oko 30 % proizvodnih površina, što znači da bi trebalo povećati primjenu navodnjavanja.

Najveći problem u proizvodnji je nedostatak radne snage. Praksom je utvrđeno da je duhan kvalitetniji ako se bere ručno, međutim kod većih površina poljoprivrednici moraju koristiti kombajn za berbu.

Troškovi ovogodišnje proizvodnje su osjetno povećani (gnojivo, zaštitna sredstva, sušenje duhana).

U odnosu na troškove proizvodnje koji su povećani kod svih ratarskih kultura, duhan još uvijek pripada među najisplativije ratarske kulture.

 

                                                                                                           Mirjana Rastija Novak, mag. ing. agr.

Pripremi za ispis