Obavijest proizvođačima jagoda

Nakon završetka berbe, mogu se opet koristiti sredstva sa dužim karencama da se biljke očuvaju od bolesti i štetnika za iduću proizvodnu sezonu i svakako treba prilagoditi tehnologiju prema ljetnim vrućinama. Nasade jagoda treba redovito pregledati i pratiti pojavu štetnika i bolesti.

Poželjno je postaviti ljepljive žute i plave ploče malo iznad listova i redovito pratiti promjene ulova štetnika na pločama te se tako može uočiti dolazak novih štetnika u nasad.

Kod sadnje novih nasada, radi truleži korijena primijeniti Fonganil gold ili Proradix u zonu sadnje.

Protiv pepelnice jagode (Podosphaera aphanis syn. Oidium sp.,  Sphaerotheca macularis) preventivno primijeniti Ortiva, Karathane gold 350EC, Quadris, Pointer, Score ili dr registrirane pripravke.

Protiv sive plijesni (Botrytis cinerea) primijeniti pripravke Pyrus 400 SC, Signum, Geoxe, Switch 62,5 WG, Serenade aso i dr. Zaražene plodove je poželjno obrati i zbrinuti.

Posebno pripaziti na pojavu crvenog pauka (Tetranychus urticae) za kojeg onda primijeniti pripravke: Milbeknock, kao i Vertimec 18 EC (na otvorenom) ili Vertimec pro (u zaštićenom), Kraft 18 EC, s tim da je ova zadnja 3 pripravka poželjno primijeniti u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju, jer dnevna svjetlost smanjuje djelovanje.

Kod pojave  tripsa (Frankliniella spp.) primijeniti jedan od registriranih pripravaka kao što su Laser i Kraft (oba samo u večernjim satima), Requiem prime, Exalt 25 EC ili Poleci plus.

Kod pojave lisnih ušiju (Aphis spp.) po potrebi primijeniti: Decis EC 100, Poleci plus, Rotor super, Demetrina 25 EC, Laser i druge registrirane pripravke.

Poželjno je primijeniti pripravke za jačanje imuniteta i kondicije biljaka (aminokiseline, ojačivači, biljni ekstrakti ) i nešto iz programa korisnih mikroorganizama koji se koriste u ekološkoj proizvodnji, a pogodni su za primjenu sustavima kap po kap kao trichoderma vrste ili bacillus vrste ili Pseudomonas spp. i druge (osobito u ljetnim zalijevanjima nasada).

Na malim površinama za sve bolesti lista korisna je mjera sakupljanja i spaljivanja zaraženih listova. Zaštitu kemijskim sredstvima treba započeti čim se primijete prvi simptomi, pazeći na registracije sredstava i na karence.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi:

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

Pripremi za ispis