Obavijest tržnim proizvođačima korjenastog povrća

Posljednja uputa za zaštitu korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer) upućena je prije petnaest dana (28.6. 2022.)!

Tablica 1. Neki mjerni podatci bitni za razvoj uzročnika bolesti i štetnika korjenastog povrća u prvoj polovici mjeseca srpnja 2022. godine na nekim mjernim lokalitetima  u Međimurju (do 13.7. 2022. u 6.00 h):

Mjerni lokalitet Ukupno oborina (mm) Vlaženje lišća (min) Vlažnost zraka % Prosječna temperatura zraka
Železna Gora 18,6 mm 1.635 minuta 67,88 % 22,39°C
Belica 32,4 mm 3.920 minuta 74,62 % 20,26°C
Mursko Središće 37,0 mm 4.035 minuta 77,88 % 20,06°C
Novakovec 27,6 mm 3.180 minuta 78,28 % 19,62°C
Sv.Juraj u Trnju 24,4 mm 2.950 minuta 71,15 % 20,22°C
Kotoriba 9,4 mm 2.705 minuta 71,00 % 21,27°C
Donja Dubrava 23,0 mm 4.060 minuta 69,09 % 20,62°C

U višegodišnjim prosjecima tijekom mjeseca srpnja u Međimurju očekujemo 67,2 mm oborina uz prosječnu mjesečnu temperaturu zraka 20,8°C!

Srpanj je u višegodišnjim prosjecima najtoplije razdoblje u godini na području Međimurja, a vrijeme je u prvoj polovici ovog mjeseca čak nešto svježije od očekivanjima (npr. Novakovec, Mursko Središće): u središnjim i zapadnim dijelovima Županije u nekoliko smo navrata tijekom prve dekade bilježili i značajnije ljetne oborine! Naviše su dnevne temperature zraka zadnjih dana lipnja i početkom srpnja o.g. bile vrlo visoke (najčešće bile u rasponu 28,4-35,9°C). Posljednjih tjedan dana njihova je vrijednost smanjena na 24,5°-28,1°C! Tijekom naredna 5-6 dana njihova će očekivana vrijednost biti 30-34°C! Osvježenje s mogućim oborinama očekujemo narednog vikenda (16.7. 2022.)! Pritom je vrlo sparno, uz prosječne dnevne vrijednosti relativne vlažnosti zraka tijekom protekla dva tjedna uz riječne doline u rasponu od 68,5-89,9 %. Uz riječne su doline u prvoj dekadi ovog mjeseca zabilježene svakodnevne jutarnje rose i vlaženje biljaka u trajanju 125-800 minuta (vidi Tablicu 1.)!

U takvim uvjetima bilježimo izuzetno povoljne meteorološke uvjete za razvoj gljivičnih bolesti korjenastog povrća. Primjerice u dosadašnjem dijelu mjeseca srpnja o.g. dnevne ocjene za zarazu uzročnicima pjegavosti i paleži korjenastog povrća (Alternaria, Septoria, Cercospora) (prognozni model “TOMCAST“) najčešće iznose 2-4, a njihova suma u proteklom razdoblju je bila 19 (zadnjih mjesec dana ovaj zbroj iznosi 42) ! Stoga od početka srpnja o.g. u središnjem dijelu Međimurja na mjestima uz riječne doline Drave i Mure bilježimo početne simptome uzročnika crne pjegavosti (paleži) lišća mrkve (Alternaria dauci) i pjegavosti lista celera (Septoria, Cercospora), a prema višegodišnjim iskustvima od sredine srpnja do sredine mjeseca rujna bilježimo epidemijsko širenje ovih uzročnika bolesti!

Jača pojava bolesti lišća korjenastog povrća značajno umanjuje prinose, a već slabija pojava lisne pjegavosti celera onemogućuje prodaju lišća kao začinske namirnice. Ove se bolesti održavaju se na zaraženim i zaostalim biljnim ostacima u polju, odnosno moguć je prijenos i zaraženim sjemenom. Razvoju bolesti pogoduje noćno vlaženje lišća oborinama ili jutarnjom rosom i topli dani s temperaturama 26 ili više ºC. U usjevima celera očekujemo nagli porast zaraze uzročnikom pjegavosti lišća (Septoria, Cercospora), a u usjevima peršina uzročnika pjegavosti i pepelnice (Septoria petroselinii, Erysiphe spp.).

Stoga tržnim proizvođačima korjenastog povrća preporučujemo pregledati polja i nastaviti preventivnu zaštitu protiv navedenih bolesti, uz izbor dopuštenih fungicida (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Usjeve celere korijenaša redovito kontrolirati na moguću prvu pojavu koprivine grinje (Tetranychus urticae). Brzo umnažanje ovog nametnika moguće je u vrućim ljetnim danima. Prvu pojavu ovog nametnika zabilježili smo u patlidžanima i salatnim (velikim) krastavcima! Proizvođače celera i peršina u ranijim smo uputama obavještavali na prezimljujuću populaciju i simptome napada od minirajućih muha (Euleia, Phytomyza, Lyriomyza), a naknadno se na zadebljalom korijenu nezaštićenih usjeva celera razvija i kukuruzni četvero-točkasti sjajnik (Grischlochilus quadrisignatus).

Raniju mrkvu koja se planira vaditi od sredine mjeseca srpnja o.g. ne preporučujemo kemijski tretirati protiv spomenutih bolesti. Moguće je takve usjeve u zadnjim mjerama aplikacije zaštititi mikro-biološkim pripravcima koji sadrže korisne mikroorganizme (npr. Bacillus subtilis). Jaču i raniju pojavu ove bolesti očekujemo na lokalitetima blizu rijeke Drave i Mure, odnosno na poljima gdje se često uzgaja mrkva. Također, jaču pojavu crne paleži lišća očekujemo na usjevima mrkve koji se planiraju vaditi u jesenskim rokovima i skladištiti tijekom zime (naročito ako se takva mrkva sije u kasno-proljetnom ili rano-ljetnom razdoblju uz polja rane mrkve). Isto vrijedi za usjeve peršina i celera korijenaša.

Utrošiti barem 350-400 litara škropiva/ha, a mjere zaštite provoditi u kasnim popodnevnim i večernjim satima.

Preporučujemo i dodavati folijarna hranjiva topiva u vodi s naglašenim sadržajem kalija i mikro-hranjiva, naročito na parcelama korjenastog povrća koja se planiraju ujesen skladištiti!

 Dodatna zaštita pčela i divljih oprašivača: Sukladno Zakonu o održivoj primjeni pesticida (NN 46/2022), ako se obavlja tretiranje pesticidom opasnim za pčele, profesionalni proizvođači moraju prije obavijestiti Hrvatski pčelarski savez i povjerenike za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama u propisanom roku.

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis