Obavijest proizvođačima jabuka

U tijeku sutrašnjeg dana te krajem tjedna na području Karlovačke županije očekuju se oborine u popodnevnim odnosno večernjim satima. U uvjetima visoke relativne vlage zraka i visokih dnevnih temperatura za očekivati je da će se ostvraiti uvjeti za razvoj bolesti, prvenstveno čađave krastavosti (Venturia inequalis) i bolseti koje us uzročnici truleži plodova.

Ako je prethodnih godina bio problem u nasadima s pepelnicom (Podosphaera leucotricha) potrebno je provesti zaštitu s dozvoljenim preparatima kao što su Luna experience, Zato plus, Nativo 75 WG ili Zato 50 WG. Navedeni preparati ujedno djeluju na čađavu krastavost.

Za zaštitu od uzročnika truleži ploda dozvoljeni su:  Geoxe, Scab 80 WG, kapetan 80 WG i Caption 80 WG.

Za zaštitu od jabučnog savijača (Cydia pomonella) dozvoljeni su: Coragen 20 SC, Mospilan 20 SP, Harpun, Delegate 250 WG, Affirm, Afirm opti i sl.

Zaštitu od crvenog voćnog pauka obaviti samo ako se u nasadima ustanovi kritičan broj jedinki. Preporučaju se preprati kao što su: Apache,  Zoom11 SC, Kraft 18 EC, Apollo 50 SC, Vertimec 018 EC, Voliam targo i dr.

Prema novom Zakonu o održivoj upotrebi pesticida (NN46/2022) propisano je da svi korisnici SZB trebaju voditi Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja.

Iste se moraju čuvati najmanje 3 godine u konvencionalnoj proizvodnji i 5 godina za proizvođače u ekološkom uzgoju. Također je za isto razdoblje potrebno čuvati račune za sredstva za zaštitu bilja.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisan način uz prateći list.

 

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.,

Pripremi za ispis