Obavijest vinogradarima

Vinova loza  je u razvojnom stadiju intenzivnog  porasta listova i mladica dok sorte ranije epohe dozrijevanja ulaze u cvatnju. Najavljene oborine u danima vikenda povoljno će utjecati na razvoj i infekcije uzročnicima plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) , te ranog botritisasive plijesni (Botrytis cinerea ) kod osjetljivih sorata. Za zaštitu od navedenih uzročnika preporučujemo pripravke sistemičnog  djelovanja, uz napomenu da pripravci koji u sebi imaju djelatnu tvar folpet postrano djeluju i na uzročnika sive plijesni.

Zaštitu od plamenjače vinove loze  moguće je napraviti jednim od pripravaka: Mikal premium F, Mikal flash, Momentum trio,  Curzate F, Pergado F, Vincare, Forum star , Ampexio, Actlet F i dr.

Vremenske prilike osobito pogoduju infekcijama uzročnikom  pepelnice ( Erysiphe necator)

Zaštitu od pepelnice vinove loze moguće je  napraviti jednim od pripravaka: Stroby DF , Zato 50 WG, Collis SC, Mystic EC, Nativo WG, Luna Experience, Sugoby, Talendo EC, Kusabi SC, Spirox EC, Prosper EC, Cabrio top DF.

Osjetljive sorte na razvoj sive pljesni ili botritisa u razvojnom stadiju početka cvatnje možete zaštititi jednim od botriticida  https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Na opažačkim mjestima ulov pepeljastog i žutog grožđanog moljca je ispod praga štetnosti. Zasad nije potrebno provoditi mjere suzbijanja. Vinogradare upućujemo na praćenje preporuka.

Mjere zaštite planirati prema razvojnom stadiju vinove loze, vremenskim prilikama  te razmacima između mjera zaštite , a u slučaju da padne više od 20 mm oborina potrebno je ponoviti tretiranje .

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis