Obavijest poljoprivrednim proizvođačima jabuke i kruške

Od prethodne preporuke za suzbijanje bolesti jabuke i kruške proteklo je 7 dana. U noći i tijekom dana 02.05.2022. samo na lokacijama u okolici Čazme zabilježene su manje količine oborina kao i slabije ili blage infekcije  uzročnika čađave krastavosti ( Venturia inaequalis) . Na ostalim mjernim uređajima nisu zabilježene infekcije , a oborine neznatne ili ih nije bilo.

U ovom periodu oborine su izrazito lokalnog karaktera tako da su moguće razlike u količini oborina i unutar jednog mjesta. Stoga upozoravamo voćare na čijim lokacijama je bilo kiše da obave zaštitu  protiv krastavosti kombinacijom fungicida sistemičnog djelovanja uz dodatak nekog od fungicida kontaktnog djelovanja. Na lokacijama gdje nije bilo oborina mogu se koristiti samo neki od fungicida kontaktnog djelovanja.

Fungicidi sistemičnog djelovanja: Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus ( ujedno i zaštita protiv pepelnice ).

Fungicidi kontaktnog djelovanja.

Kaptana:Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Kapetan 80 WG, Scab 80 WG, Caption 80 WG.

Metirama: Polyram i sl.

Pepelnicu (Podosphaera leucotricha) jabuke uz provođenje tretmana potrebno je što više mehanički odstranjivati , iznosit iz nasad  te uništiti.

Pregledom nasad  u kojima je problem sa štitastim ušima , primijećena je pojava ličinki štetnika (Lepidosaphes ulmi)  ,tako da je potrebno izvršiti pregled na prisutnost ličinki i po potrebi tretiranje no tek po završetku cvatnje: Movento, Brai i sl.

Počeo je i let leptira jabučnog savijača ( Cydia pomonella).

U nasadima kruške izvršiti pregled na pojavu jaja i ličinki kruškine buhe( Psylla pyri)  jer je pojava ličinki  zabilježena još prošli tjedan. Od sredstva moguće je koristiti: Vertimec 018 EC, Apache ili Kraft 18 EC, Movento SC, Harpun, Delegate 250 WG uz dodatak Bijelog ulja ili okvašivača radi boljeg prianjanja. Bijelo ulje ne miješati sa kaptanom.

 Prije tretiranja obavezno pokositi cvjetni podrast u nasadu radi zaštite pčela te tretiranja obavljati u jutarnjim satima ili predvečer kada pčele slabije lete.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

 

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

 

Pripremi za ispis