Obavijest proizvođačima krumpira

Da bi biljci krumpira osigurali nesmetano klijanje i rast bez prisutnosti korova, nakon sadnje, a prije nicanja krumpira može se koristiti nekoliko vrsta herbicida.

Za suzbijanje širokolisnih i nekih travnih korova koriste se: Sencor WG 70, Sharmetrin, Metriphar WG, Scorpio 70 WG, Senat WG, Metro, Mistral 70 WG, Metrex. Svi ovi navedeni pripravci koriste se u dozi 0,75-1,5 kg/ha ovisno o tipu tla, a mogu se  koristiti i nakon nicanja krumpira (ne u ranim sortama krumpira – Jerla i dr.) ali u smanjenim dozama.

Također za suzbijanje širokolisnih i nekih travnih korova mogu se koristiti Racer 25 EC, Racer 25 EC u dozi 2 l/ha, Proman u dozi 4 l/ha.

Za suzbijanje jednogodišnjih travnih i nekih širokolisnih korova koriste se: Plateen WG 41,5 (2-2,5 kg/ha), Filon 80 EC, Dost 330 EC, Stomp Aqua SC, Pendus 330 EC, Sharpen 330 EC, u dozi od 4-6 l/ha ovisno o preparatu, Challange 600 (4 l/ha).

Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova mogu se koristiti Reactor 360 CS, Kalif 360 CS, Clematis, Clomate, Sirtaki u dozi 0,25 l/ha. Zbog naglašene perzistentnosti treba u uputstvu obratiti pažnju na sjetvu naredne kulture. Zbog naglašene hlapljivosti treba paziti na udaljenost nasada voćaka od mjesta tretiranja (minimalno 50 m). Za proširenje spektra djelovanja na jednogodišnje uskolisne korove, može se kombinirati sa herbicidima na osnovi linurona, napropamida i metribuzina.

Izbor herbicida ovisi o vrsti korova koji dominiraju na zasađenoj parceli, a njihova djelotvornost ovisna je o oborinama koje će premjestiti herbicid u donje slojeve tla bliže korijenju korova.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja, a njihovu ambalažu zbrinuti prema zakonskoj regulativi.

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis