Obavijest proizvođačima koštićavog voća

Od zadnje preporuke za zaštitu koštićavog voća (šljiva, trešnja, višnja) prošlo je 7 dana.

U tom periodu pale su na području Ličko-senjske županije prema podacima agroklimatskih stanica različite količine oborina navedene u tablici 1.

Tablica 1.

Lokalitet Količina oborina (l/m² ) 20.04.-26.04.2022.
Gospić 41,8
Prvan Selo 34,04
Otočac (Glavace) 26,8
Brinje 42,6

Stabla rani sorti trešnje ovisno o lokalitetu su u fazi završetka cvatnje, dok je većina stabala šljive u fazi pune cvatnje.

Zbog daljnje najave promjenjivog vremena sa mogućnošću oborina preporuka je da se ponovi zaštita koštićavog voća protiv uzročnika paleži cvijeta i rodnih grančica  (Monilinija laxa) jer sve do kraja cvatnje može doći do infekcije navedenom bolesti.

Od preparata dozvolu imaju ispod navedeni fungicidi!

Na koštićavom voću može se primijeniti: Signum.

Na šljivi može se primijeniti i Nativo 75 WG, Switch 62,5 WG, Teldor SC 500, Chorus 50 WG, Indar 5 EW, Systhane 20 EW.

Na trešnji može se primijeniti i Switch 62,5 WG, Teldor SC 500, Indar 5 EW, Luna experience.

Na višnji može se primijeniti i Chorus 75 WG, Chorus 50 WG, Luna experience.

Vrijeme je praćenja leta šljivinih osica – Crna šljivina osica (Hoplocampa minuta) i Žuta šljivina osica (Hoplocampa flava ), postavljanjem bijelih ljepljivih ploča u nasade šljiva. Osica uzrokuju opadanje tek zametnutih plodova. Kritičnim brojem smatra se ulov od 30 osica. Šljivina osica odlaže jaja na čašku cvijeta iz kojih izlaze ličinke koje se ubušuju u plodić i izgrizaju njegovu unutrašnjost. Napadnuti plodići otpadaju, a na njima se može primijeniti rupica – mjesto na kojem je ličinka izašla i preselila na susjedni plodić.

U fazi procvjetavanja (opadanja latica) provede se mjere zaštite protiv navedenog štetnika i može se koristiti jedan od dozvoljenih pripravaka: Decis 2,5 EC, Mospilan 20 SG.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja, a njihovu ambalažu zbrinuti prema zakonskoj regulativi.

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis