Obavijest uzgajivačima jabuke

Od zadnje preporuke za zaštitu jabuke prošlo je 7 dana. U tom periodu pale su na području Ličko-senjske županije prema podacima agroklimatskih stanica različite količine oborina navedene u tablici 1.

Tablica 1.

Lokalitet Količina oborina (l/m² ) 20.04.-26.04.2022.
Gospić 41,8
Prvan Selo 34,04
Otočac (Glavace) 26,8
Brinje 42,6

Zbog daljnje najave promjenjivog vremena sa mogućnošću oborina preporuka je da se ponovi zaštita protiv fuzikladija ili krastavosti jabuke (Venturia inequalis).

Dozvoljeni pripravci su: Delan pro, Delan 700 WDG, Scala, Polyram DF, Chorus 50 WG i dr.

U voćnjacima jabuka gdje je prethodnih godina zabilježen jak napad pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) preporuča se primjena pripravaka: Stroby WG ili Zato 50 WG ili Tercel WG*. Navedeni pripravci preventivno suzbijaju krastavost i pepelnicu. Za preventivno suzbijanje fuzikladija i pepelnice može se primijeniti i pripravak Sercadis.

* rok za prodaju zaliha 31.07.2022, rok za primjenu zaliha 31.07.2023.

Zaštitu izvršiti predvečer kada pčele ne lete, pri mirnom vremenu bez vjetra. Također je potrebno odstraniti korove u cvatnji prije tretiranja!

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja, a njihovu ambalažu zbrinuti prema zakonskoj regulativi.

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis