Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke upućene vinogradarima za preventivnu zaštitu vinove loze proteklo je 12 dana. U tom razdoblju zabilježene su oborine, a iste su najavljene i u narednim danima. Za vrijeme kišnih dana i vlaženja lisne mase omogućene su infekcije uzročnikom crne pjegavosti (Phomopsis viticola) koja je najopasnija u ovom stadiju razvoja. Pozivamo vinogradare da obave drugu zaštitu vinove loze.

Za zaštitu od uzročnika crne pjegavosti u ovom razvojnom stadiju koristiti jedan od pripravaka na osnovi bakra: CUPRABLAU Z, NORDOX 75 WG, RED FOX i dr. Nakon pojave prvih listića primjenjuju se organski površinski pripravci: DELAN PRO, POLYRAM DF, SOLOFOL i dr.

Navedenim se pripravcima može dodati i jedan od pripravaka na osnovi sumpora, koji će umanjiti opasnost od pojave uzročnika bolesti pepelnice vinove loze (Uncinula necator), a očekujemo i dobro popratno djelovanje sumpornih preparata i na napad lozinih grinja (akarinoza i erinoza) koje zbog hladnijih temperatura imaju pogodne uvijete za rast i razvoj.

Preparati na bazi sumpora: KALINOSUL 80 WG, CHROMOSUL 80, SULFOLAC 80 WG, THIOVIT JET, SULGRAN i dr.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidenciju o tretiranju.

 

Marina Kršić, mag. ing. agr.

E-mail: marina.krsic@mps.hr

Pripremi za ispis