Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Šljivine osice su jedan od najznačajnijih problema u nasadima šljive jer uslijed napada može doći do potpunog opadanja plodića. Let žute i crne šljivine osice (Hoplocampa flava, Hoplocampa minuta) pratimo postavljanjem bijelih ljepljivih ploča. Kritičnim ulovom smatra se više od 20 osica po ploči.

Tek kada se šljive nalaze u fazi otpadanja latica tada se može ići u tretiranje. Dozvolu za suzbijanje šljivinih osica imaju: Mospilan 20 SG, Decis 2,5 EC i Direkt. Tretiranje jednim od navedenih insekticida treba provesti u doba dana kada pčele ne lete, s time da je obavezno pokošen cvjetni pojas.

Za zaštitu šljiva protiv bolesti nakon cvatnje mogu se koristiti fungicidi Kastor i Futura 50.

U nasadima koštičavog voća koje se još uvijek nalazi u fazi cvatnje potrebno je radi najavljenih oborina izvršiti tretiranje protiv uzročnika paleži i sušenja cvata i rodnih grančica (Monilinia laxa).

Tretiranje je potrebno obaviti prije najavljenih oborina i to jednim od slijedećih sredstava za zaštitu bilja:

  • Šljiva: Nativo 75 WG, Teldor SC 500, Switch 62,5 WG, Signum, Indar 5 EW, Difcor, Chorus 50 WG, Systhane 20 EW.
  • Trešnja: Nativo 75 WG, Indar 5 EW, Signum, Teldor SC 500, Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Luna expirience.
  • Višnja: Signum, Chorus 75 WG, Indar 5 EW.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

 

Pripremi za ispis