Obavijest proizvođačima povrća

Zbog nestabilnog vremena i velikih dnevnih oscilacija temperatura, biljke proživljavaju fiziološke promjene, koje onda rezultiraju zastojem u rastu i razvoju biljaka. Primjena nekih bio-stimulatora na osnovi aminokiselina ili algi znatno doprinosi jačanju i oporavku od nastalih šokova te pomaže u jačanju obrambenih mehanizama biljaka.

Nakon sadnje, uputno je postaviti ljepljive žute i plave ploče iznad vršnih listova biljaka (podizati ih kako biljke rastu), da se može pratiti pojava štetnika u nasadu.

Prije presađivanja bi bilo dobro zaštititi presadnice registriranim pripravkom za tu kulturu, kao što su Previcur Energy, Proplant, Serenade aso, Proradix, i dr. slični pripravci sa dopuštenjem za primjenu na kulturi. Nakon ukorjenjivanja presadnica povrća dobro bi bilo primijeniti jedan od registriranih fungicida na osnovi bakra da pomogne u jačanju površine lista te smanji razvoj biljnih bolesti: Neoram WG, Champion WG 50 i dr. pazeći na registracije po kulturama.

Za Plamenjaču rajčice i krumpira (Phytophthora infestans), Plamenjaču krastavca (Pseudoperonospora cubensis) primijeniti pripravke kao što su: Ridomil gold R, Previcur Energy, Proplant, Polyram DF, Equation pro, Ortiva, Neoram WG, Champion WG 50, i dr., pazeći na registracije po kulturama.

Za Lisne uši (Aphididae) primijeniti pripravke: Karate zeon, Pirimor 50 WG, Teppeki 500 WG, Mospilan 20 SG, Neemazal-T/S, Poleci plus, i sl.

Za slučaj pojave Kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis)  primijeniti neki od dopuštenih pripravaka: Requiem prime, Kraft 18 EC, Vertimec 018 EC, Laser i to u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju, jer dnevna svjetlost brzo razgradi ove aktivne tvari. Asset Five, Exalt 25SC, Neemazal-T/S primijeniti dok su ličinke u mlađim stadijima.

Kod pojave Koprivine grinje (Tetranychus urticae) primijeniti jedan od registriranih pripravaka: Voliam Targo, Requiem prime, dok Kraft 18 EC ili Vertimec 18 EC, treba primijeniti u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju.

Ako ste se odlučili za biološki model suzbijanja tripsa u paprici treba pripaziti na uvjete primjene zaštitnih sredstava u nasadu, već kod sadnje tražiti od dobavljača koji pripravci se smiju koristiti u nasadu prije unosa korisnih organizama.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza)  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

Pripremi za ispis