Obavijest poljoprivrednim proizvođačima uljane repice

Od preporuke za suzbijanje proljetnih repičinih pipa: velike repičine pipe (Ceutorhynchus napi) i male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactylus ), proteklo je više od 20 dana. Nakon objavljene preporuke uslijedilo je 20-tak dana sa izuzetno niskim temperaturama tako da nismo bilježili aktivnost pipa i nije bilo potrebe provoditi tretiranje. Tijekom jučerašnjeg dana došlo je do porasta temperatura i ulov pipa u žutim posudama je odgovarao kritičnom broju. Osim toga zabilježeni su i prvi ulovi sjajnika (Meligethes aeneus ).

Preporuka bi bila obaviti tretiranja protiv ovih štetnika u toplijem dijelu dana te pratiti i dalje pojavu sjajnika.

Kod odabira insekticida treba voditi računa da pri nižim dnevnim temperaturama (ispod 10 °C) prednost treba dati pripravcima iz skupine sintetskih piretroida.

Pitretroidi :Decis 2,5, Karate zeon, Cytrin max, Sumialfa 5 Fl , Poleci Plus, Fasthrin 10 EC* i dr.

Ostali: Mospilan 20 SG, Mospilan 20 SP

Tretiranja obavljati u dijelu dana kada su više temperature i nema vjetra.

*Krajnji rok za primjenu zaliha 7.12.2022.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema: Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

Pripremi za ispis