Obavijest poljoprivrednim proizvođačima presadnica povrća i cvijeća

U tijeku je proizvodnja presadnica povrća i cvijeća.

Osnovni uvjeti za zdrave presadnice su: korištenje deklariranog sjemena, primjena specijaliziranog steriliziranog supstratan, dezinfekcija kontejnera i alata, održavanje optimalnih temperatura, vlažnosti i osvjetljenja u zaštićenom prostoru. Potrebno je provoditi kontrolu štetnih organizama (tripsi, lisne uši i dr) te pregled na moguću pojavu bolesti polijeganje rasada (Phytium spp, Phytophtora spp, Sclerotinia sclerotiorum, Fusarium spp) kao i neke bakterijoze (Pseudomonas spp, Xanthomonas spp).Ukoliko se pregledom utvrdi pojava bolesti zaražene biljke je najbolje iznijeti iz zaštićenog prostora i uništiti. Osim toga moguće je i provesti tretiranje presadnica nekim od sredstava koji imaju dozvolu za tu namjenu i to na bazi aktivnih tvari: propamokarba, kombinacije propamokarba i fosetila, metiram, pripravci na bazi Bacillus amyloliquefaciens i dr.

Kontrola štetnika lisnih ušiju (Aphididae ) i tripsa (Thisanoptera) može se vršiti vizualnim pregledom mladih biljaka (pregled listića), otresanjem biljaka na bijelu podlogu ili postavljanjem plavih i žutih ljepljivih ploča neposredno iznad biljka.

Radi sprečavanja ulaska štetnika u zaštićeni prostor poželjno je koristiti mreže protiv insekata (insekt proof, antiinsekt mreže) na ulaznim otvorima. Kod kupnje mreža obratiti pozornost na veličinu promjer otvora koji se izražava u meshima i ovisan je o vrsti insekata čiji ulazak želimo spriječiti.

U slučaju pojave jače populacije gore navedenih štetnika moguće je provesti tretiranje nekim od pripravka koji imaju dozvolu za tu namjenu ovisno o kulturi prema (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Također je potrebno vršiti suzbijanje korova u i oko zaštićenog prostora jer oni mogu biti izvor zaraze štetnika i bolesti.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

 

.                                                                             Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis