Obavijest proizvođačima uljane repice

Pregledom usjeva uljane repice i postrnih repica za zelenu gnojidbu utvrđeno je prisustvo šteta od repičine ose listarice (Athalia colibri).

Kritični broj za suzbijanje je 50 pagusjenica /m² odnosno 0,5 pagusjenica /biljci. Proizvođači trebaju redovito pregledavati usjeve kako bi na vrijeme izvršili tretman.

Od štetnika na usjevu uljane repice u jesen  štetu  još mogu prouzročiti: buhači (Phyllotreta spp.) i  pipa terminalnog pupa (Ceutorhyncus pictarsis).

Od insekticida mogu se koristiti: Sumialfa  5 FL, Cythrin Max, Decis 2,5 EC, Karate Zeon , Mospilan 20 SG , Poleci, Sindoxa, Trika Expert i dr.

Proizvođači koji su u EZP za postrnu sjetvu prijavili mješavinu repica i drugih kultura  ne smiju koristiti sredstva za zaštitu bilja, izuzev pripravaka koji su dozvoljeni u ekološkoj poljoprivredi.

Proizvođači koji nisu odradili tretman herbicidima nakon sjetve a prije nicanja kulture mogu provesti zaštitu nakon nicanja kulture nekim od navedenih herbicida vodeći računa o fazi razvoja kulture: Koban 600, Tanaris, Sultan 50 SC, Rapsan, Teridox 500 EC, Lontrel 72 i dr.

U fazi  od 4-6 listova uljane repice treba provesti tretman protiv bolesti: crna pjegavost (Alternaria brassicae), bijela trulež (Sclerotinia sclerotiorum) i suha trulež (Phoma lingam).

Neki fungicidi djeluju ujedno i kao regulatori rasta te ublažavaju štete od mraza.

Primijeniti se mogu neki od navedenih fungicida: Magnello, Caramba, Tebucol, Riza, Ulysses, Folicur  EW 250, Prosaro 250 EC  i dr.

 

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

                                                                                                      Sanja Vuković dipl.ing.agr.

                                                                                                e-mail:sanja.vukovic@mps.hr

Pripremi za ispis